Companii

Mobexpert da afara 200 de oameni si renunta la productia de placaj

Mobexpert da afara 200 de oameni si renunta la productia de placaj

Dan Sucu, actionarul majoritar al Mobexpert

03.07.2006, 19:55 57

Producatorul de placaj Stratus Mex din Suceava, parte a grupului Mobexpert, isi va inceta activitatea, decizie motivata de reprezentantii companiei prin faptul ca acesta nu putea concura cu pretul scazut al produselor importate din Asia.
"Am decis sa inchidem aceasta unitate de productie deoarece nu mai avea niciun fel de perspective. Exista o concurenta uriasa din partea produselor venite de pe pietele din Extremul Orient, dar si din Brazilia. La acestea se adauga si pretul materiei prime care este din ce in ce mai ridicat", a afirmat Dan Sucu, actionarul majoritar al Mobexpert.
El a precizat ca Stratus Mex este singura companie din cadrul grupului care nu avea ca obiect de activitate productia de mobilier, principalul business al Mobexpert.
"Speram sa vindem majoritatea activelor, iar cu banii respectivi sa ne concentram asupra activitatii de baza: productia de mobilier", a spus Sucu.
Grupul mai detine la Suceava si fabrica de scaune si mobila Moldo Mex.
Decizia de inchidere a producatorului sucevean de placaj a fost luata dupa ce au existat mai multe tentative de revigorare a acestuia, incercandu-se chiar si asocierea cu oameni de afaceri din domeniu, care intr-un final au esuat.
"La fabrica de mobila pierdem mai multi bani, insa stim ca aceasta are un viitor, stim ce sa facem cu ea. Am preferat sa sacrificam 190 de oameni pentru a asigura viitorul altor 500", a precizat Sucu. Cei 192 de angajati ai Stratus Mex care vor ramane fara locuri de munca vor beneficia de trei pana la zece salarii compensatorii, in functie de vechime si contravaloarea concediului de odihna aferent perioadei lucrate in anul 2006 si perioadei de preaviz. Dan Sucu a precizat ca a negociat cu sindicatele o conditie de reziliere a contractului mult mai avantajoasa decat ceea ce se prevedea initial.
Stratus Mex era prezenta cu activitati atat la extern, cat si pe piata interna.
Dan Sucu a spus ca in ceea ce priveste unitatile de productie a mobilei nu se are in vedere inchiderea vreuneia sau disponibilizarea personalului. Anul trecut, grupul de firme Mobexpert a inregistrat o cifra de afaceri de 150 mil. euro, in crestere cu 15% comparativ cu 2004. Pentru 2006, estimarile reprezentantilor companiei indica pastrarea ritmului de crestere de anul trecut.
Mobexpert a fost infiintat in 1993 si cuprinde in principal 11 fabrici de mobila, 5 firme de import si de logistica si compania de imobiliare Domus Mex. De cealalta parte, reteaua Mobexpert numara 3 hipermagazine in Bucuresti, un hipermagazin in Brasov si 21 de magazine in tara.
Planurile companiei pentru acest an includ deschiderea primului magazin de mari dimensiuni din afara tarii la Sofia (Bulgaria). In afara Romaniei, Mobexpert Office este prezent in Sofia (Bulgaria) si in Belgrad (Iugoslavia).
Mobexpert detine o cota de piata de 18%, in timp ce Mobexpert Office are o cota de piata de 30%, conform propriilor estimari.
Pentru anul acesta, grupul si-a bugetat investitii de 27 de milioane de euro, printre obiectivele acestuia numarandu-se lansarea unor noi linii de mobilier, finalizarea mall-ului din Baneasa, demararea constructiei a doua noi mall-uri de amenajari interioare la Ploiesti si Constanta si deschiderea primului magazin din afara Romaniei, la Sofia.
In afara de Mobexpert, alte companii producatoare de mobila sunt Elvila, detinuta de omul de afaceri Viorel Catarama, Silvarom, Alprom sau Staer.
Per ansamblu, industria de mobilier din Romania a incheiat anul 2005 cu o scadere a productiei calculata in lei cu aproximativ 3%, pe fondul scaderii exporturilor cu aproape 4%. Sustinuta de importuri, piata interna a crescut cu 20% in 2005, in timp ce pentru acest an estimarile arata un avans de numai 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO