Companii

MOL merge in tendinta cu piata: vanzari de carburanti in scadere cu 4,5% la trei luni

20.05.2010, 23:05 50

MOL Romania, filiala locala a grupului petrolier ungar MOL, ainregistrat in primele trei luni ale anului o scadere a volumelorde carburanti comercializate de 4,5% comparativ cu perioadasimilara a anului trecut, toti marii jucatori din piata de profilconfruntandu-se cu aceeasi situatie.

Desi la sfarsitul anului trecut, estimarile privind evolutiavanzarilor de benzina si motorina erau optimiste mai ales pentru adoua jumatate a anului, masurile anuntate de guvern privindreducerea cheltuielilor vor adanci scaderea pietei.

"In afara de contextul economic nefavorabil, cererea mai mica afost influentata in paralel si de preturile record la cotatiilepetroliere, de cresterea accizelor in unele tari, dar si de iarnaextrem de geroasa din primele doua luni ale anului", explicareprezentantii MOL scaderea volumelor vandute in Europa Centrala side Est.

Pentru piata locala, vanzarile in volume au fost cu 4,5% maimici, atat pe fondul reducerii numarului de benzinarii, dar si dincauza scaderii cererii interne.

Reteaua MOL Romania numara 126 de statii, dupa ce compania avandut 10 benzinarii catre italienii de la Eni, aceasta fiind doaro parte dintr-un "deal" mai amplu intre cele doua companii.

"Vanzarile cu amanuntul au scazut cu 4%. Vanzarile dinmagazinele din statii au crescut cu 2% in primele trei luni aleanului comparativ cu perioada similara a anului trecut", explicareprezentantii MOL.

Petrom, cea mai mare companie locala, rusii de la Lukoil sauRompetrol, grup petrolier controlat in proportie de 100% de catrecompania kazaha de stat KazMunaiGaz, au anuntat rand pe randscaderea vanzarilor de carburanti in primele trei luni aleanului.

MOL Romania a inregistrat anul trecut un profit in crestere cupeste 45% comparativ cu 2008, in ciuda unor afaceri mai mici cuaproape 25%.

Cifra de afaceri a companiei a fost de aproximativ 450 demilioane de euro, iar castigul raportat s-a ridicat la 17 milioanede euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO