Companii

Nidera incearca sa-si consolideze pozitia pe piata de silozuri

10.02.2005, 00:00 841

Nidera Romania, unul dintre cei patru mari traderi de cereale prezenti pe piata romaneasca, a avut anul trecut afaceri de 25 de milioane de euro, in crestere cu noua milioane de euro fata de anul precedent. Compania, cu capital olandez, anunta ca se gandeste la achizitia de silozuri pentru a-si consolida pozitia pe piata.
"Suntem ultimii sositi pe piata din cei patru mari traderi (n.r. au intrat in 2002) sI trebuie sa recuperam. Actionarii nostri olandezi sunt, inca, tematori cand se gandesc sa investeasca pe piata romaneasca insa dupa ce vor castiga incredere in piata romaneasca vor aloca bani pentru dezvoltare", spune Victor Beznea, directorul general al Nidera Romania. El a dat ca exemplu situatia celorlalti traderi din piata care au decis sa investeasca dupa cativa ani dupa ce au intrat pe piata romaneasca.
Beznea spune ca, in viitor, Nidera Romania va achizitiona silozuri pe piata romaneasca sI va demara productia in Romania de cerelale hibride."Nidera va avea pana la urma silozuri pe piata romaneasca indiferent ca vor fi cumparate sau vor fi construite de la zero", spune Beznea. Divizia de productie a Nidera detine in Argentina suprafete cultivate cu cereale hibride, dar si capacitatI de productie a uleiurilor vegetale. "Acum sunt testate in Franta culturile de cereale hibride, iar dupa ce vom primi acceptul UE le vom implementa sI in Romania", afirma Beznea.
Beznea spune ca, in acest an, floarea soarelui si rapita isi vor pastra atractivitatea in exporturile romanesti de cereale. "Spre deosebire de anii precedentI, in 2004 a ramas mai putina floarea soarelui pentru export,pentru ca jucatorii interni din piata uleiurilor s-au intarit sI au avut bani pentru achizitii de floare. Cea mai spectaculoasa crestere in categoria exporturilor de anul trecut au avut-o uleiurile de floarea soarelui si soia a caror valoare a crescut de la 18 de milioane de euro la aproape 53 milioane de euro, urcand pe locul doi in topul exporturilor de produse agroalimentare.
Graul nu a constituit decat in prima parte a anului trecut o afacere pentru traderi de cereale pe fondul unor importuri masive cauzate de o recolta dezastruoasa la sfarsitul lui 2003, care a dus la importuri de peste 1 milion de tone. "In ultimii ani graul nu a avut o conjunctura de export dar in spre sfarsitul lui 2003 sI inceputul anului trecut a fost vedeta", spune Beznea.
Grupul olandez Nidera isi imparte alaturi de Glencore din Elvetia, Alfred Toepfer din Germania si Cargill din SUA circa trei sferturi dintr-o piata anuala de circa 200 de milioane de euro, insa dimensiunea acesteia difera foarte mult de la un an la altul in functie de performantele agriculturii romanesti. Din cei patru, Nidera este inca o afacere de familie. Jucatorii din piata au demarat in ultimii ani investitii pentru consolidare: Cargill a cumparat pentru 20 de milioane de dolari Comcereal Alexandria devenind cel mai mare depozitar de cereale din Romania - 1 milion de tone - cu o cota de piata de 10%. Glencore a cumparat recent pentru cateva milioane de euro un trader de mici dimensiuni din Constanta care va deveni sI operator portuar.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO