Companii

Nitescu, Ultex: Vom diversifica portofoliul pentru a reduce efectele devalorizarii leului

Nitescu, Ultex: Vom diversifica portofoliul pentru a reduce efectele devalorizarii leului

Vasile Nitescu, proprietarul Ultex Tandarei, intentioneaza sa obtina un credit de 2-3 mil. euro pentru finanta compania

21.01.2009, 19:09 184

Vasile Nitescu, proprietarul Ultex Tandarei, producatorul brandurilor Ulei de Tandarei si Ultex, sustine ca deprecierea leului a dus la cresterea costurilor legate de rambursarea creditelor in euro si la scumpirea semintelor de floarea-soarelui, compania luand in calcul reducerea cheltuielilor si orientarea spre alte materii prime, de nisa. 

Producatorul lucreaza in acest moment in pierdere deoarece pretul semintelor de floarea-soarelui a scazut de la 1.050 de lei tona la 750 de lei, iar un litru de ulei costa acum chiar si 4 lei in lanturile internationale de magazine din retail, fata de 8 lei cat costa anul trecut. De asemenea, in acest moment, in piata sunt foarte multe stocuri ca urmare a diminuarii consumului de ulei imediat dupa sarbatori, potrivit lui Vasile Nitescu.
De aceea, Ultex intentioneaza sa obtina un credit de 2-3 milioane de euro pentru a putea achizitiona seminte de floarea-soarelui la un pret redus, compania purtand discutii cu trei banci. De asemenea, pentru diminuarea efectelor cresterii euro, Ultex are in vedere restructurarea tehnologica, reducerea cheltuielilor, diminuarea consumului si eficientizarea tuturor activitatilor pentru corelarea pretului de vanzare al produselor cu puterea de cumparare scazuta a populatiei.
Nitescu ia in considerare si extinderea portofoliului prin inceperea productiei de ulei de sofranel, o planta folosita la producerea uleiului, sau din germeni de porumb, in functie de recolta din acest an.
 "Statul ar trebui sa acorde sprijin financiar pentru constituirea stocurilor minime de seminte oleaginoase necesare productiei de ulei prin garantarea acestora cu produsele finite si contractele de vanzare, sa reduca sau sa elimine TVA-ul la alimentele de baza, sa consilieze firmele pentru accesarea de fonduri europene in vederea eficientizarii activitatii de productie sau sa adopte masuri graduale de amanare, posibilitati de reducere si chiar de stergere a unor datorii", a spus Nitescu. Producatorul nu intentioneaza sa faca disponiblizari in acest an, ca urmare a eficientizarilor si a cresterii productivitatii realizate in ultimii doi ani.
 "Am investit in ultimii doi ani in achizitia unor linii noi de productie, care au ajutat la cresterea productivitatii fabricii, dar si la diminuarea numarului de angajati", a spus Nitescu.
Personalul Ultex Tandarei s-a diminuat in ultimii doi ani, producatorul de ulei vegetal avand in prezent 195 de angajati, cu 100 de angajati mai putin decat la sfarsitul anului 2007.
 Compania detine o fabrica in orasul Tandarei din judetul Ialomita care produce uleiuri comestibile atat in vrac, cat si imbuteliate in sticle PET de un litru, trei si cinci litri. In 2007, Ultex Tandarei a inregistrat o cifra de afaceri de 80,3 mil. lei (circa 24 mil. euro), iar pentru 2008 estimase un nivel in crestere cu peste 36%, la 110 mil. lei (aproape 30 mil. euro), potrivit ultimelor date disponibile.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO