Companii

Noii proprietari ai Romenergo se uita la un proiect de producere a energiei de 50 de milioane de euro

03.12.2008, 16:16 1473

Grupul de investitori romano-britanic Nauru Holdings, care a preluat recent 73% din actiunile companiei Romenergo, care desfasoara mai multe activitati in domeniul energiei electrice pornind de la furnizarea de echipamente pana la productia si furnizarea de energie, spune ca urmatorul pas in dezvoltarea firmei va fi marirea portofoliului de productie al companiei. In acest sens, noii actionari realizeaza acum un studiu de fezabilitate privind o centrala pe gaze de circa 40-50 MW, investitie care s-ar putea ridica la circa 40-50 mil. euro, si are discutii cu mai multi dezvoltatori de proiecte eoliene.

Tranzactia de preluare a controlului asupra Romenergo a avut loc luna trecuta, valoarea ei fiind de circa 20 de milioane de euro. "Ne uitam la multe proiecte de producere a energiei electrice, unele fiind bazate pe surse regenerabile, altele pe surse conventionale. Sunt deja dezvoltatori de proiecte eoliene care ne-au contactat in vederea unei viitoare asocieri. In acelasi timp analizam fezabilitatea unei centrale pe gaz in cogenerare de circa 40-50 MW", a declarat Dragos Bilteanu, noul director general al Romenergo si unul dintre investitorii care au pus pe picioare Nauru Holdings. Potrivit acestuia, inca nu a fost elaborat un buget detaliat pentru aceste posibile investitii, acest lucru urmand sa se intample in prima luna a anului viitor. "Banii pentru aceste investitii vor veni atat din surse proprii, dar si din finantari externe", a declarat reprezentantul Nauru Holdings. Romenergo detine in prezent mai multe microhidrocentrale achizitionate in cadrul unor licitatii organizate de Hidroelectrica.
In ceea ce priveste cifra de afaceri a companiei, Bilteanu crede ca anul acesta nivelul obtinut se va situa la nivelul celui raportat in 2007, cand Romenergo a inregistrat afaceri de 37,3 milioane de euro.
Romenergo avea inainte de tranzactia de preluare din partea Nauru Holdings 95 de actionari persoane fizice rezultati in urma privatizarii companiei din anii '90 prin metoda MEBO (management and employees buy-out - achizitie de catre manageri si salariati).
Inainte de a intra in afacerea Romenergo, numele lui Bilteanu era legat de dezvoltarea unor afaceri preponderent pe piata imobiliara precum si in segmentul IT. Astfel, companii precum BG Consult Invest, Aris Consult Invest sau Agam Development, toate active pe segmentul imobiliar, sau firma Indaco Expert Software sunt toate legate de numele lui Bilteanu. Potrivit acestuia, schimbarea de optica de la segmentul imobiliar si mutarea interesului spre segmentul energetic a intervenit in contextul in care afacerile in domeniul imobiliar au inregistrat un regres major ca urmare a declansarii crizei financiare internationale. Nauru Holdings este un vehicul special creat pentru tranzactia de preluare a Romenergo si, potrivit lui Bilteanu, prin intermediul acestuia ar putea fi derulate si alte achizitii vizand segmentul energetic. In ceea ce priveste segmentul energetic si efectele pe care criza internationala le va avea asupra jucatorilor din acest domeniu, este estimata pentru anul viitor o scadere a consumului de energie electrica cu cateva procente.
Aceasta evolutie este una normala tinand cont de anunturile din partea mai multor consumatori industriali privind reducerea sau chiar oprirea productiei. Industria auto, siderurgia, industria chimica, petrochimia sunt segmente unde principalele companii si-au diminuat semnificativ activitatea si implicit consumul de energie. Tot ca efect al crizei, multe proiecte privind obtinerea unor capacitati de productie fie din surse conventionale, fie din surse regenerabile ar putea fi oprite sau amanate din cauza dificultatilor intervenite in obtinerea accesului la finantare.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO