Companii

Nokia: Cererea din zona ne-a adus la Jucu

01.02.2008, 20:27 20

Decizia Nokia de a construi cea de-a 11-a unitate de productie a sa la Jucu, in judetul Cluj, s-a datorat cresterii cererii de telefoane mobile in Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii companiei.
"Decizia de a construi o noua fabrica in Romania reflecta volumul crescut de dispozitive Nokia la nivel mondial, dar mai ales cresterea cererii de dispozitive mobile in Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
De aceea modelele produse la Jucu vor avea ca destinatie pietele din EMEA, inclusiv Romania", a declarat Anna Simai, Senior Communication Manager Nokia Europa de Sud-Est. Ea a adaugat ca primele serii de dispozitive urmeaza a fi livrate cel mai tarziu in luna martie.
Pana in prezent, compania a recrutat peste 200 de angajati pentru fabrica din Jucu. "Continuam sa recrutam in fiecare saptamana. Obiectivul nostru este de a avea 500 de angajati pana la jumatatea anului 2008."
Ea nu a dorit sa dezvaluie in ce procent din productia fabricii din Bochum, Germania, va fi transferata la Cluj. "Relocarea nu va implica doar fabrica din Jucu. In acest proces sunt cuprinse si unitatea din Komarom si cea din Salo. Decizia de a sista productia din Bochum s-a bazat pe lipsa de competitivitate a zonei. Modernizarea acesteia ar fi necesitat investitii suplimentare, dar chiar si acest pas nu ar fi adus un plus de competitivitate fabricii la nivel global", a mai spus Simai.
Autoritatile landului german Renania de Nord-Vestfalia au anuntat ieri ca nu au gasit, pana in prezent, nicio dovada ca grupul finlandez a incasat mai multe subventii decat i se cuveneau in regiunea respectiva, pe perioada de functionare a fabricii de la Bochum.
In perioada 1995 - 2001, compania a primit subventii in valoare de 60 de milioane de euro, dintr-un fond regional destinat promovarii dezvoltarii economice.
In plus, ministerul german al cercetarii a pus la dispozitie companiei finlandeze 9,5 milioane de euro pentru activitati de cercetare. Subventiile au fost calculate in functie de numarul de persoane pe care Nokia urma sa le angajeze la unitatea de productie din Bochum. Autoritatile regionale germane analizeaza daca investitorul a infiintat mai putine locuri de munca decat cele 2.860 promise.

Scutiti de taxe pe 30 de ani
Nokia va beneficia pentru fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj, de scutire de la plata taxelor si impozitelor locale pe teren si cladiri pentru o perioada
de 30 de ani, a declarat ieri directorul Parcului Industrial Tetarom, Viorel Gavrea, citat de Mediafax.
"Contractul de asociere care va stipula aceste facilitati ar putea fi semnat de oficialii Nokia cu autoritatile romane peste doua luni, moment in care se va elibera si titlul de parc industrial pentru Tetarom III", a spus Gavrea. Potrivit acestuia, reprezentantii Nokia ar fi obligati sa stea la Jucu in toata aceasta perioada, in caz contrar urmand sa achite, retroactiv, toate taxele si impozitele locale datorate. "Termenul de 30 de ani este stabilit prin lege si reprezinta intreaga durata a existentei parcului industrial", a spus Gavrea. El a adaugat ca toti ceilalti investitori din Tetarom III vor beneficia de
aceleasi facilitati. In comuna Jucu, impozitul anual perceput pe cladiri de la persoane fizice este de 1% din valoarea imobilului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO