Companii

Nokia, Pepsi si P&G au pus pe harta economica a Europei comunele Jucu, Dragomiresti si localitatea prahoveana Urlati

Nokia, Pepsi si P&G au pus pe harta economica a Europei comunele Jucu, Dragomiresti si localitatea prahoveana Urlati
26.08.2009, 00:00 278

Noile fabrici construite de la zero de gigantii mondiali schimba pul-sul unor localitati necunoscute pana acum, dar care si-au asigurat scaderea somajului in plina criza.

Ultima "intrare" pe harta celor mai mari fabrici din Europa este o comuna cu 4.000 de locuitori de langa Bucuresti, care va atrage investitii totale de 150 mil. dolari de la Pepsi Americas in primul greenfield al companiei in Romania.

Locuitorii din Dragomiresti Vale (judetul Ilfov) s-au grabit deja sa-si depuna CV-urile la Pepsi, pentru ca salariile sunt peste media zonei, insa la inceput fabrica va functiona cu angajatii transferati de la unitatea din Soseaua Viilor care va fi inchisa de producator odata cu inaugurarea noii fabrici, potrivit primarului comunei, Gheorghe Socol.

Greenfield-ul Pepsi este cea mai mare investitie din Dragomiresti si a doua fabrica din comuna, dupa cea a producatorului Cafea Fortuna, inaugurata in 2007 printr-o investitie de 8 mil. euro.

 

Urmeaza si dezghetul din imobiliare

In schimb, in zona s-au ridicat in ultimii ani multe centre logistice, precum Cefin Logistic Park sau Portland, datorita deschiderii localitatii la autostrada Bucuresti-Pitesti si la centura Capitalei. "Dragomiresti poate fi considerat un nod rutier intre autostrada Bucuresti-Pitesti si centura Capitalei care creeaza acces usor si catre autostrada spre Constanta", sustine Socol.

Venirea producatorului american de sucuri in Dragomiresti ar putea dezgheta piata imobiliara lovita puternic de criza. "Pana acum nu sunt semnale pozitive de demarare a unor constructii noi. De la jumatatea anului 2007 Primaria nu a mai dat autorizatii de constructie pentru proiecte mari", a precizat Socol.

Fabrica Pepsi Americas va fi inaugurata in prima zi din septembrie si este amplasata pe un teren de 3 hectare din comuna Dragomiresti. Terenul achizitionat de companie in 2007, pentru 4 mil. dolari, este mult mai mare, de 8 hectare, americanii asigurandu-se astfel ca au loc suficient pentru dezvoltarea ulterioara a unitatii.

La final, fabrica din Dragomiresti va fi cea mai mare locatie de productie a Pepsi Americas din Europa. In septembrie va fi inaugurata doar prima faza a proiectului, prin investitii estimate anterior de reprezentantii companiei la 55-60 mil. dolari.

Producatorul Pepsi nu a solicitat pana acum facilitati de la stat pentru investitiile anuntate in Romania. "Nu au cerut niciun fel de facilitati de la noi. Eu am avut o singura intrevedere cu reprezentantii companiei Pepsi Americas, atunci cand am semnat autorizatia de constructie a fabricii", a declarat primarul din Dragomiresti Vale.

 

Pe santierul fabricii P&G lucreaza 100 de oameni din Urlati

La Urlati, un oras cu circa 12.000 de locuitori, efectele venirii gigantului din industria bunurilor de larg consum P&G sunt deja vizibile. Compania a demarat constructia unei fabrici de sampoane si alte produse de ingrijire a parului in acest an, prima faza urmand sa se finalizeze in primavara lui 2010. Pana la acel moment, unitatea va avea aproximativ 150 de angajati. Aceasta va fi cea mai mare fabrica de sampoane a P&G din lume si va atrage investitii totale de 100 mil. dolari.

 "Orasul are un alt puls acum, dupa demararea constructiei fabricii Procter & Gamble. Pe santier lucreaza circa 400 de persoane, din care aproximativ 100 sunt urlateni. Pe 31 august va incepe si constructia fabricii Plastipak (un furnizor de ambalaje al P&G - n. red.)", a declarat Marian Machitescu, primarul orasului Urlati.

El a mai spus ca recent o alta firma straina, din domeniul productiei de conserve, a venit in Urlati in cautarea unui teren pentru o fabrica, intrand in discutii cu mai multi proprietari.

Primarul estimeaza ca pana in acest moment compania americana P&G a angajat aproximativ 40 de tineri din Urlati pe pozitii tehnice si ca numarul ar putea ajunge la 200 in urmatorul an.

In Urlati sunt in prezent circa 2.000 de oameni care lucreaza pentru companiile stabilite aici, potrivit primarului; el a mai precizat ca multi locuitori au locul de munca la Ploiesti. "Mai multe persoane din conducerea fabricii s-au aratat interesate de inchirierea sau constructia unor case in oras", a mai spus Machitescu.

Investitia P&G din Urlati si constructia fabricii Pepsi Americas in Dragomiresti sunt singurele proiecte greenfield de peste 100 mil. dolari din industria bunu-rilor de larg consum care vor fi finalizate in urmatorul an, acestea pu-tand genera circa 600-700 de noi locuri de munca pana in 2011. Numarul fabricilor care se inchid sau care trimit in somaj sute de angajati este mult mai mare in acest moment.

In Jucu, o comuna de 4.000 de locuitori din judetul Cluj, anuntul venirii producatorului Nokia a produs schimbari majore: pretul terenurilor din zona a explodat, au demarat mai multe proiecte imobiliare si greenfield-uri ale furnizorilor Nokia.

Euforia venirii investitorilor straini in Jucu s-a temperat insa odata cu aparitia primelor efecte ale crizei economice globale. Productia de telefoane mobile la Jucu a demarat in februarie 2008, fabrica avand la acea data 350 de oameni, insa la finalul anului com-pania a fost nevoita sa trimita in somaj tehnic circa 100 de angajati.

Nokia a angajat pana acum 1.600 de oameni pentru locatia de la Jucu, din care 10 sunt expati, planurile companiei vizand extin-derea capacitatii in urmatorii ani.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO