Companii

Noul val de centre de afaceri din Bucureşti anunţă revenirea economiei

Noul val de centre de afaceri din Bucureşti anunţă revenirea economiei

Autor: Cristi Moga

31.05.2012, 00:06 3371

Pe segmentul de birouri "se învârt" aceleaşi companii dintr-o clădire în alta, fără să apară chiriaşi noi, a "tunat" la jumătatea lunii mai Shimon Galon, şeful companiei imobiliare GTC, într-un seminar pe teme imobiliare. În aceste condiţii, logic ar fi ca în Bucureşti să nu mai fie dezvoltate birouri noi, deoarece acestea ar duce la o nouă creştere a gradului de neocupare şi o presiune mai mare pe chirii.

Tot el a declarat însă, citat de Mediafax, că în două luni îşi propune să fie pe şantierul proiectului Ana Tower, de lângă hotelul Crowne Plaza, unde alături de George Copos va ridica un imobil de birouri cu o suprafaţă de 32.000 de metri pătraţi. Până atunci, speră că va avea semnate contracte pentru 30% din spaţii, adică 10.000 de metri pătraţi.

Pentru managerul GTC investiţiile în birouri au fost cele mai profitabile în cei peste zece ani de investiţii pe piaţa locală, unde a realizat proiectele Europe House şi America House din Piaţa Victoriei, respectiv City Gate din Piaţa Presei Libere.

Primele două clădiri le-a vândut înainte de venirea crizei, iar turnurile City Gate sunt închiriate aproape complet către multinaţionale şi evaluate acum, în criză, la peste 170 de milioane de euro, în condiţiile în care investiţia în proiect a fost cu aproximativ 50 de milioane de euro mai mică.

Deşi Galon, un investitor foarte experimentat, lasă de înţeles că piaţa de birouri nu este atractivă în prezent, GTC nu este singurul dezvoltator ce va începe lucrări de construcţie în centre de afaceri anul acesta.

Portland Trust, un alt investitor cu state vechi pe piaţa locală de birouri, a început zilele trecute săpăturile la proiectul Floreasca Park din apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu, al patrulea centru de afaceri din Bucureşti ce va fi realizat de compania condusă de britanicul Robert Neale.

Ascultă de Warren Buffett

"Proiectul Floreasca Park va fi realizat deoarece vorbim despre un teren foarte bun, situat în apropierea staţiei de metrou (Aurel Vlaicu - n.red.) din ceea ce va deveni cea mai importantă zonă de afaceri din Bucureşti, cu birouri, mall, acces bun dinspre centru, dar şi către aeroport. Dese­ori afacerile cele mai bune se fac în vremuri contraciclice. După cum spune şi Warren Buffett, este bine să investeşti când ceilalţi se tem", susţine Robert Neale, CEO al Portland Trust, companie imobiliară cu sediul în Cehia, ale cărei investiţii sunt susţinute de fondul american de investiţii Apollo Real Estate.

La fel ca şi Galon, Neale este activ de peste 10 ani în piaţa de birouri a Capitalei, unde a realizat iniţial proiectul Opera Center de la Eroilor. A vândut clădirea fondului austriac CA Immo, iar banii obţinuţi i-a reinvestit în parcul de afaceri Bucharest Business Park din spatele Casei Presei Libere, pe care l-a vândut tot către CA Immo.

Următoarea investiţie a fost realizată lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu, unde a fost construit proiectul Floreasca Business Park, vândut în plină criză cu peste 100 mil euro. În paralel, britanicul negocia cu George Becali achiziţia unui teren în aceeaşi zonă pentru un preţ de circa 10 milioane de euro, iar recent a semnat contractul cu firma de construcţii Bog'Art pen­tru începerea lucrărilor la proiectul Floreasca Park.

Speranţe pentru 2014
De ce să investeşti acum în birouri? "Obţinem în această perioadă preţuri bune pentru construcţie, profesioniştii nu sunt foarte ocupaţi, astfel că putem avea cei mai buni oameni, iar procesul de construire va dura suficient cât să ajungem în 2014, când sperăm că lumea va fi un loc mai stabil", a mai spus Neale.

Martin Slabbert, CEO al companiei imobiliare NEPI, prezenta recent avantajele pieţei locale, men­ţionând, printre altele, gradul scăzut al datoriei publice faţă de alte state europene şi măsurile de austeritate luate în vederea reducerii deficitului bugetar.

Robert Neale se aşteaptă la o revenire a economiei locale, dar este necesar ca guvernanţii să înveţe să promoveze avantajele competitive ale României.
"Cu siguranţă că mă aştept la o revenire a economiei în general, cu sau fără Grecia în Uniunea Europeană, iar dacă Guvernul ar putea, ar trebui să promoveze România drept o economie cu costuri scăzute ce are angajaţi de înaltă calificare şi buni cunoscători de limbi străine", a mai declarat britanicul.

Proiectul început de Portland Trust se află la intersecţia dintre şoseaua Pipera şi bulevardul Barbu Văcărescu, în dreptul recent finalizatului pasaj Pipera, ce face legătura între Voluntari şi zona Nicolae Caranfil - Parcul Herăstrău.

De cealaltă parte a pasajului, austriecii de la Raiffeisen Property au în construcţie clădirea Sky Tower, care la finalizare va avea 36 de etaje dispuse pe 135 de metri, astfel că va deveni cel mai înalt imo­bil din ţară.

Turnul va găzdui la etajele inferioare operaţiunile locale a Raiffeisen Bank, dar justifică această problemă de spaţiu inves­tiţia în clădire? Ce vor face austriecii cu spaţiile de 28.000 de metri pă­traţi care nu vor fi ocupate de Raiffeisen?

"România va fi în permanenţă interesantă pentru grupul nostru, dovadă şi investiţia în această clădire, de peste 100 de milioane de euro. (...) Avem în negociere contracte pentru închirierea a circa 20.000 de metri pătraţi din Sky Tower, firme de IT care vor să îşi stabilească sediul central în clădire, companii producătoare de bunuri de lux, firme de taxe şi consultanţă sau marketing", a declarat recent într-un interviu pentru ZF Gabrielle Defner, head of asset management al Raiffeisen Property.

Birouri nu doar în nord
Companiile din domeniul IT reprezintă la ora actuală poate principala ţintă a investitorilor imobiliari în căutare de chiriaşi, în condiţiile în care marile bănci (UniCredit, Raiffeisen, ING, Volksbank sau Banca Românească) şi-au consolidat sau sunt în curs de consolidare a sediilor din Bucureşti, în timp ce jucătorii din zona clinicilor şi spitalelor private nu au mai fost la fel de activi la începutul acestui an. Astfel, una dintre cele mai mari tranzacţii ale ultimelor săptămâni şi printre puţinele preînchirieri din ultimii ani a fost semnată de firma Microchip Technology, care şi-a "rezervat" două etaje (2.500 mp) în proiectul AFI Business Park, aflat în construcţie lângă mallul AFI Palace Cotroceni.

Israelienii de la AFI Europe construiesc o primă clădire de birouri în apropierea staţiei de metrou Politehnica, unde se află totodată şi cel mai mare campus studenţesc din Bucureşti, pe "axa" Leu-Gro­ză­veşti-Regie. De aici pot fi atraşi câteva mii de tineri, viitori specialişti, pe care firmele de IT pot să îi instruiască şi să îi "modeleze" uşor într-un univers în care limba engleză şi folosirea intensă a calculatorului ţin de rutina zilnică. "Sectorul de IT este puternic şi se extinde. (...) Cu siguranţă sperăm totodată că vor intra noi jucători în piaţă (nu doar din segmentul IT - n.red.), în completarea chiriaşilor existenţi care se consolidează şi se extind", spune şeful Portland Trust.

Birouri noi în Piaţa Victoriei

Dacă Neale şi Raiffeisen mizează pe zona Aurel Vlaicu - Barbu Văcărescu, iar israelienii de la AFI Europe exploatează terenul de lângă mallul de la Cotroceni, alţi investitori rămân în continuare concentraţi pe zona Piaţa Victoriei, considerată principalul centru de birouri al Capitalei. Austriecii de la S Immo, care deţin în Bucureşti mallul Sun Plaza din Berceni, au "scos de la naftalină" un teren pe care l-au cumpărat în urmă cu mai bine de cinci ani pe Calea Griviţei. La intersecţia cu viitoarea străpungere Uranus prin care va fi realizat accesul dinspre Piaţa Victoriei către Palatul Parlamentului şi, mai departe, spre sudul Capitalei, S Immo va construi proiectul The Mark, cu o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi.

Citiţi materialul complet în revista Business Construct care apare joi 31 mai sau pe www.zfcorporate.ro/business-construct

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO