Companii

Nuclearelectrica, nevoita sa cumpere energie scumpa dupa inchiderea reactorului 2

15.11.2007, 18:38 24

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, va fi obligata sa cumpere in cel mai scurt timp energie de pe bursa OPCOM pentru a acoperi deficitul de energie rezultat in urma opririi celui de-al doilea reactor nuclear luna trecuta.
Compania se afla intr-o situatie destul de delicata avand in vedere ca acest deficit de energie nu-i permite onorarea obligatiilor contractuale.
Adunarea generala a actionarilor care a avut loc la jumatatea lunii trecute a decis "negocierea si incheierea unor contracte de cumparare de energie electrica cu furnizorii din piata de energie, pentru acoperirea deficitului de productie fata de obligatiile contractuale pe perioada de oprire a unitatii 2 din luna octombrie 2007, urmarindu-se ca pretul contractual sa fie mai mic de 185 lei MWh", potrivit unui anunt al companiei publicat in Monitorul Oficial.
Nuclearelectrica a vandut ultima data energie la un pret de 177 de lei pe MWh. Oficialii Nuclearelectrica nu au dorit sa comenteze aceste date mentionand ca "informatiile legate de anumite date si strategii comerciale care nu sunt de domeniul informatiilor publice".
Nivelul de pret maxim acceptat de Nuclearelectrica pentru viitoarele achizitii de energie este foarte mare comparativ cu nivelul de pret la care s-au incheiat ultimele tranzactii pe OPCOM, respectiv aproximativ 140 de lei pe MWh, intre Complexul Energetic Turceni si traderul de electricitate Energy Holding.
Faptul ca Nuclearelectrica isi anunta disponibilitatea de a plati un pret apropiat de maximul inregistrat pe platforma contractelor bilaterale administrata de OPCOM de la inceputul anului i-ar putea influenta pe viitorii posibili vanzatori de energie sa ceara preturi mai mari decat cele cu care s-au incheiat ultima tranzactie.
Ieri, compania a anuntat din nou oprirea celui de-al doilea reactor nuclear in noaptea de marti spre miercuri, in timpul efectuarii unui test, reactorul urmand sa fie reconectat astazi la sistemul energetic. Reactorul 2, pus in functiune la inceputul lunii, s-a oprit automat la 7 noiembrie, din cauza unei defectiuni, si a fost repornit doua zile mai tarziu.
Unitatea a mai fost oprita in 19 octombrie, pentru revizia finala, dupa primele patru saptamani de functionare la capacitate maxima, si a fost repus in functiune la 1 noiembrie.
Actionarii companiei de stat Nuclearelectrica au mai aprobat, la jumatatea lunii octombrie, inceperea negocierilor cu ROMAG - sucursala a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) - pentru cumpararea unei cantitati de 71,45 de tone de apa grea, pentru circa 30 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO