Companii

Nuclearelectrica si-a dublat profitul in primul semestru

Nuclearelectrica si-a dublat profitul in primul semestru

Rezultatele financiare ale Nuclearelectrica au fost influentate si de cresterea cu aproximativ 10% a cantitatilor de energie vandute pe piata libera, unde preturile sunt mai mari fata de cele reglementate

14.09.2006, 19:19 20

Operatorul centralei electrice de la Cernavoda, Nuclearelectrica, a inregistrat in primul semestru un profit net de 51,45 milioane de lei (14,5 milioane de euro), in crestere cu 115% fata de perioada similara a anului trecut, informeaza compania.
In acelasi timp, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 26,6%, de la 288,68 mil. lei la 365,48 milioane de lei (aproximativ 103,3 milioane de euro). In primele sase luni din 2005, profitul companiei a fost de 23,9 milioane de lei (6,6 milioane de euro).
Directorul general al companiei, Teodor Chirica, a declarat ca evolutia buna a rezultatelor se explica prin cresterea cantitatilor de energie electrica livrate in sistem, ca urmare a faptului ca in prima jumatate a anului trecut centrala nuclearelectrica a avut doua opriri necontrolate, fata de una singura in acest an, in luna aprilie.
Astfel, Nuclearelectrica a vandut pe primele sase luni din 2006 o cantitate de 2,734 milioane MWh, comparativ cu 2,695 milioane MWh in perioada similara a anului trecut.
De asemenea, rezultatele financiare au fost influentate intr-o oarecare masura de cresterea cu aproximativ 10% a cantitatilor de energie vandute pe piata libera (pentru consumatorii noncasnici), unde preturile sunt mai mari fata de cele reglementate.
"Cresterea profitului se datoreaza si unui management imbunatatit al cheltuielilor", a adaugat Chirica. Nuclearelectrica a inregistrat in primele sase luni venituri totale de 380,14 milioane de lei, fata de incasari de 293,5 milioane de lei in prima jumatate a anului trecut, in crestere cu 29,5%. Comparativ, nivelul cheltuielilor s-a majorat cu 21,9%, de la 269,58 milioane de lei la 328,68 milioane de lei.
Directorul general al companiei estimeaza pentru intregul an un profit net asemanator cu cel din 2005, in conditiile in care rezultatele din al doilea semestru vor fi influentate de oprirea centralei pentru revizia anuala.
Nuclearelectrica a raportat la finele lui 2005 un profit net de 23,7 milioane de lei la o cifra de afaceri de 606,47 milioane de lei. "Media pe intregul an va fi mai ponderata, avand in vedere aceasta oprire planificata a centralei. O perioada de 25 de zile in care nu vom produce se va reflecta in profit, in rezultatele firmei. Cred ca rezultatul in cel de-al doilea semestru va fi usor pozitiv", a apreciat Chirica.
Unitatea 1 de la Cernavoda a fost oprita controlat incepand din 9 septembrie, timp de 25 de zile, pentru efectuarea unor lucrari de mentenanta si teste.
Centrala a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, care asigura 10% din consumul national de energie electrica, de circa 52.000 GWh.
Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna septembrie 2007. Dupa punerea in functiune a unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.
Guvernul a decis construirea simultana a reactoarelor 3 si 4, costurile estimate fiind de 2,2 miliarde de euro.
Comisia responsabila de desemnarea companiei de proiect a selectat pentru etapa negocierilor 13 firme si consortii, respectiv AES Corporation SUA, Alro Slatina, consortiul TESS Conex-ASAM Iasi, consortiul Ansaldo Italia - AECL Canada, consortiul Unit Investments Luxemburg - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding Turcia, Electrabel Belgia, Electrica Bucuresti, ENEL Italia, E.ON Energie Germania, Gabriel Resources Canada, Iberdrola Spania, KHNP Republica Coreea de Sud si RWE Power Germania.
Pentru participarea la construirea celor doua reactoare au fost depuse 15 scrisori de interes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO