Companii

O treime din cei care isi fac Revelionul in strainatate merg in Austria. Restul se duc in Bulgaria, Franta sau Cuba

25.09.2008, 20:20 33

 

Rezervarile au inceput sa se faca din timp cu toate ca vacantele sunt cu circa 15% mai scumpe. Aceasta indica o modificare in obiceiurile de achizitie ale consumatorului roman in ceea ce priveste serviciile turistice, astfel incat agentiile spun ca 20% din pachetele propuse au fost deja vandute."Anul trecut s-au vandut circa 40.000 de pachete pentru turismul extern, in timp ce 120.000 de vacante au vizat destinatii locale. Anul acesta cred ca cererea pentru vacante in strainatate va creste cu circa 30%, destinatia preferata fiind in continuare Austria, in timp ce pe plan intern cresterea cred ca va fi de circa 10-15%", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
Potrivit acestuia, pretul unei vacante porneste de la 200 de euro, fara transport si poate ajunge si la cateva mii de euro daca destinatia aleasa este Cuba sau Bora Bora.
"Peste 30% din totalul celor care-si petrec vacantele in strainatate se duc in Austria, dar exista cerere si pentru destinatiile exotice. De exemplu, Egiptul va atrage in jur de 700-800 de turisti. Bulgaria creste foarte mult pentru ca este usor de ajuns. Chiar daca anul acesta a stagnat ca destinatie de vara, iarna cererea creste semnificativ pentru aceasta destinatie", mai spune reprezentantul ANAT.
Potrivit acestuia, peste doua treimi din turistii care decid sa plece aleg ca perioada pentru realizarea calatoriilor Revelionul.
"Pe partea de turism intern, cererea este mult mai mare, chiar daca preturile sunt destul de mari. Din moment ce oferta este cu mult mai mica decat cererea, este normal sa avem o astfel de situatie. Anul acesta se vand foarte bine Valea Prahovei, statiunile balneare si pensiunile rurale", spune Badulescu.
Potrivit acestuia, numarul unitatilor de cazare a ajuns la circa 7.000 de pensiuni agroturistice care sunt ocupate in special in perioada concediilor de iarna si de vara, cele mai cautate zone fiind Bran-Moeciu, Maramures si Marginimea Sibiului.
Pe partea de turism extern destinatiile de top sunt Austria, Bulgaria, Italia, Elvetia urmate de destinatii mai calduroase cum ar fi Egipt, Turcia, Grecia si Tunisia. Capitalele cele mai cautate in aceasta perioada sunt Paris, Barcelona, Lisabona, Viena, Budapesta, Roma si Amsterdam.
Cu toate acestea, destinatiile exotice sunt cele care inregistreaza in acest an cea mai mare crestere a cererii, precum si cele mai mari tarife, romanii platind cel putin 2.000 de euro pe un astfel de pachet.
"Sunt din ce in ce mai multi turisti care aleg in perioada vacantei de iarna sejururi in destinatii exotice. Anul acesta se numara printre destinatiile exotice pe care le oferim Hawaii, Cancun, Hong Kong, Republica Dominicana, Rio de Janeiro. Sunt categorii de clienti care nu merg de doua ori in aceeasi destinatie, de aceea se diversifica anual paleta la destinatiile exotice", a precizat Ondina Dobriban, director de programe al agentiei de turism Paralela 45.
Pretul pentru un sejur de o saptamana cu transport si cazare asigurate intr-o destinatie exotica incepe de la 2.000 de euro, potrivit reprezentantului agentiei Paralela 45.
Pentru perioada sarbatorilor de iarna, agentiile de turism mai mizeaza pe destinatii exotice ca Bali, Bora Bora, Mexic, Thailanda, Cuba, Brazilia.
"Sunt romanii cu venituri mari care aleg o destinatie exotica pentru sezonul de iarna sau opteaza chiar pentru o croaziera", a mentionat purtatorul de cuvant al ANAT. Pe pozitia urmatoare ca si crestere se situeaza destinatiile calde, unde costul unui sejur incepe de la 1.000 de euro, potrivit agentiilor de turism de pe piata.
"Pentru Revelion, cel mai mult am vandut destinatii calde ca Egipt, Dubai si Maroc. Pretul minim pentru un pachet de sapte nopti, cu cazare si transport asigurat este de 1.000 de euro de persoana", a declarat Dobriban.
Rezervarile au inceput din timp, pana acum circa 20% din pachetele propuse de agentiile de turism fiind deja vandute. "Pana acum am vandut 20%-30% din pachetele de vacanta pregatite pentru Revelion si circa 15% din pachetele de vacanta pentru Craciun. Romanii au inceput sa isi rezerve din timp sejururile, deci asistam la o schimbare in comportamentul de achizitionare de servicii turistice", spune Dobriban.
Potrivit reprezentantei Paralela 45, anul acesta au fost contractate cu 20% mai multe locuri de cazare in Austria si cu toate acestea numarul de locuri este doar la jumatatea nivelului dorit.
"Punem la dispozitie in total 600-700 de locuri, insa nu am reusit sa luam suficiente locuri, avand in vedere ca am dorit sa avem pe aceasta destinatie 1.500 de locuri", a spus ea.
Sorin Vaduvoiu, director general al agentiei de turism Perfect Tour, spune ca cele mai multe pachete de vacanta pentru sezonul de iarna sunt tot pentru Austria, respectiv in jur de 200 de pachete, in timp ce pentru Bulgaria sunt circa 100 de pachete.
"Am observat ca o tendinta in comportamentul de achizitionare al romanilor faptul ca anul acesta au inceput sa isi rezerve mai din timp bilete pentru vacanta de iarna", a declarat el. Pentru o vacanta de sapte nopti in Austria romanii platesc intre 350 de euro si 500 de euro.
Cristian Pandel, directorul general al Christian Tours, spune ca anticipeaza o crestere cu 50% a numarului de pachete de vacanta de iarna vandute, desi acestea sunt mai scumpe cu pana la 15% fata de anul trecut.
"Am pus in vanzare deja pachete pentru destinatii externe ca Austria si Slovacia, dar si pentru destinatiile calde. Pe segmentul destinatiilor interne deja am vandut toate pachetele pentru statiunile din Valea Prahovei", a declarat el.
El mai precizeaza ca romanii au inceput sa cumpere pachetele speciale pentru Craciun si Revelion, pe langa sejururile la schi in Austria si Slovacia.
"Pentru patru nopti de Craciun in Viena, cu cazare si masa inclusa, turistul roman va plati de la 200 de euro in sus in functie de cerintele fiecaruia", a declarat el.
Pentru destinatii precum Rusia sau America, o vacanta incepe de la 1.000 de euro, potrivit Paralela 45.
Printre cele mai scumpe destinatii calde care scot din buzunarul romanilor cel putin 2.200 de euro se numara Florida, Miami si Orlando.
"Avem 24 de pachete pentru fiecare din aceasta destinatie, oferita clientilor cu venituri peste medie. Un pachet de vacanta care include sapte nopti de cazare in Miami costa de la 2.244 de euro de persoana", a spus directorul agentiei de turism Perfect Tour.
Romanii mai prezinta interes si pentru circuitele culturale in perioada vacantei de iarna. "In oferta noastra de sarbatori am inclus si tururi culturale de 16 si 21 de zile in Australia si Africa de Sud, datorita interesului crescut al turistilor romani. Un astfel de pachet costa de la 3.400 de euro in sus", a spus Sorin Vaduvoiu.
India si Thailanda sunt alte destinatii solicitate pentru circuitele culturale.
"Anul trecut s-au vandut bine pachetele de vacanta cu circuite culturale in aceste destinatii, de aceea am pastrat aceste destinatii", a declarat Cristian Pandel, directorul general Christian Tours.
In ceea ce priveste turistii straini care isi vor petrece vacanta de iarna in Romania, numarul acestora este relativ mic.
 
 
Ce propun agentiile de turism pentru vacanta de iarna?
 
  • Sapte nopti in Londra, cu transportul si cazarea asigurate, cu un pret pornind de la 640 de euro.
  • Vacanta in Rusia sau in America (New York), cu preturi incepand cu 1.000 de euro.
  • Sapte nopti de cazare in Miami cu 2.244 euro.
  • Circuite culturale de 16 si 21 de zile in Australia si Africa de Sud, cu preturi pornind de la 3.400 de euro.
  • Pentru o vacanta de sapte nopti in Austria, preturile variaza intre 350 de euro si 500 de euro.
  • Pachet de sapte nopti cu cazare si transport in Egipt, Dubai sau Maroc, cu preturi pornind de la 1.000 de euro.
  • Cancun, Hong Kong, Republica Dominicana, Rio de Janeiro, vacante de o saptamana, cu transport si cazare asigurate, cu preturi de la 2.000 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO