Companii

Ofertele publice, principala afacere a brokerilor de pe RASDAQ

02.09.2004, 00:00 14

Ofertele de preluare pentru delistarea societatilor au facut jocurile in clasamentul brokerilor dupa valoarea tranzactiilor intermediate luna trecuta la fel cum s-a intamplat aproape luna de luna de la inceputul anului.
Noua legislatie a pietei de capital va aduce o scadere semnificativa a numarului de oferte publice pe piata, iar brokerii vor fi nevoiti sa bazeze mai mult pe tranzactiile zilnice pentru a-si derula afacerile.
De altfel de la inceputul anului mai mult de jumatate din valoarea tranzactiilor de la Bursa Electronica RASDAQ au fost reprezentata de actiunile transferate in cadrul ofertelor publice. In primele opt luni ale anului pe RASDAQ s-au tranzactionat actiuni in valoare de 100 de milioane de dolari, din care actiunile transferate in cadrul ofertelor publice au reprezentat 51 de milioane de dolari.
Noua legislatie a pietei de capital, intrata in vigoare in urma cu o luna nu mai prevede obligativitatea actionarilor care depasesc o anumita cota din capitalul social de a lansa oferte de delistare, ci doar posibilitatea majoritarilor de a cere minoritarilor sa le vanda actiunile in momentul cand vor sa delisteze compania. In plus un majoritar trebuie sa detina acum cel putin 95% din actiunile unei companii pentru a o putea delista, fata de 90% asa cum prevedea vechea legislatie.
Pe primul loc in clasamentul tranzactiilor de la Bursa Electronica RASDAQ se situeaza  IFB Finwest , societatea de brokeraj a SIF Banat-Crisana, cu operatiuni in valoare de 142 miliarde de lei (4,3 milioane de dolari), din care peste 90% au fost realizate in cadrul ofertelor publice. Societatea a intermediat mai multe oferte de delistare de dimensiuni mici.
Cele mai mari oferte derulate luna trecuta au fost cea a lansata de Alro pentru delistarea Alprom si cea a societatii Ana Group,  a omului de afaceri George Copos, pentru actiunile Ana Imep Pitesti.
Oferta Alro a fost intermediata de doi brokeri, Confident Invest si IEBA Trust, cu toate ca al doilea nu este membru al RASDAQ, iar cea a pentru actiunile Imep s-a derulat prin intermediul Unicapital. Confident Invest a inregistrat luna trecuta tranzactii in valoare de 36 miliarde de lei( 1,09 mil. dolari) si ocupa locul 5, iar Unicapital se situeaza pe locul al patrulea cu operatiuni in valoare de 37,8 miliarde de lei(1,14 mil.dolari).
De la inceputul anului pe primul loc in topul brokerilor se situeaza, Rombell, a omului de afaceri Dan Voiculescu, societatea care intermediat cea mai mare oferta de pe piata, cea a americanilor de la Cargill pentru Comcereal Alexandria, tranzactie care a depasit 25 milioane de dolari. Rombell a intermediat in primele opt luni ale anului operatiuni in valoare de 945 miliarde de lei (28,6 milioane de dolari).
Oferta americanilor pentru Comcereal a urcat in ianuarie valoarea tranzactiilor de pe RASDAQ la peste 1.000 miliarde de lei. De atunci, valoarea, lunara operatiunilor de pe piata nu a depasit nivelul de 500 miliarde de lei.
Voltinvest, societatea de brokeraj al carei principal client este SIF Oltenia ocupa locul patru dupa tranzactiile derulate de la inceputul anului si locul al saptelea dupa tranzactiile realizate luna trecuta.  SIF Oltenia a vandut luna trecuta 22,8% din actiunile producatorului de componente electronice Elcomp Bucuresti pentru care a incasat 5,4 miliarde de lei. SIF Oltenia a devenit in ultimele luni un jucator tot mai activ pe piata RASDAQ cumparand pachete importate de actiuni de pe piata si in oferte publice.
In ultimele zile ale lunii august, SIF Oltenia a cumparat actiuni ale producatorului de placi ceramice Sanex Cluj-Napoca in valoare de cel putin 3,5 miliarde de lei. Cea mai importanta tranzactie intermediata de Voltinvest anul acesta a fost vanzarea unui pachet de 19% din Comcereal Alexandria catre companie americana Cargill.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO