Companii

Oltchim a facut inca 6 mil. euro profit in T3

26.10.2004, 00:00 14

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, greu incercat in ultimii ani de pierderile masive pe care le-a inregistrat, a reusit sa mai adauge in trimestrul al treilea al acestui an inca 6 milioane de euro la profitul de 10 milioane de euro pe care il realizase in primul semestru. Cu un an in urma Oltchim inregistra o pierdere de 173 miliarde de lei  (4,6 milioane de euro).
Vanzarile combinatului aproape s-au dublat in termeni nominali, ajungand in primele noua luni ale anului la 10.114 miliarde de lei (246 milioane de euro),  in conditiile cresterii semnificative a livrarilor la export. Aproximativ 75% din productia Oltchim este destinata exportului, iar piata PVC-ului si a produselor petrochimice pe care combinatul le produce este in crestere.
Profitul pe care Oltchim a reusit sa il obtina de la inceputul anului a insemnat pentru situatiile financiare ale companiei revenirea la capitaluri proprii pozitive (diferenta dintre active si datorii). La inceputul anului datoriile combinatului in valoare de aproximativ 200 milioane de euro depaseau activele pe care Oltchim le detinea.
Ultimul an pe care Oltchim l-a incheiat cu profit a fost anul 2000. Problema cu care Olchim s-a confruntat in ultimii ani au fost datoriile foarte mari provenite din imprumuturi pentru retehnologizare pe care nu a reusit sa le plateasca. Efectele investitiilor din ultimii ani au inceput sa se vada anul acesta in conditiile in care combinatul functioneaza la capacitatea maxima.
Cea mai mare parte a datoriilor semnificative ale Oltchim sunt datorii preluate de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Actionarii companiei au aprobat inca de anul trecut transformarea unor datorii ale Oltchim catre AVAB in valoare de peste 100 milioane de dolari in actiuni, dar majorarea nu a fost realizata pana in prezent pentru ca unii dintre minoritari au contestat majorarea in justitie. Dupa operarea majorarii de capital, statul ar urma sa isi consolideze pozitia majoritara la Oltchim urmand sa ajunga la o cota de peste 90% din actiuni. Oltchim este controlata de Ministerul Economiei si Comertului, care a preluat recent de la APAPS un pachet de 53% din actiuni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO