Companii

Oltchim a finalizat majorarea de capital. Dupa doi ani

25.01.2005, 00:00 12

Ultimul pas in aprobarea ultimei majorari de capital a combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea a fost facut ieri, cand Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a acceptat sa inregistreze noua valoare a capitalui social al Oltchim si noua structura a actionariatului companiei.
Majorarea fusese aprobata in Adunarea Generala a Actionarilor companiei inca din 2003, dar mai multi actionari minoritari au contestat deciziile in justitie. Intarzierea inregistrarii majorarii de capital a facut imposibila scoaterea Oltchim din nou la privatizare.
Actionarii Oltchim au decis in 2003 transformarea in actiuni a datoriei in valoare de aproape 100 milioane de euro pe care societatea o avea fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care a devenit ulterior Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Potrivit hotararii, capitalul social al Oltchim va creste de la 323,5 miliarde lei la 3.549 miliarde lei, actiunile suplimentar emise urmand sa intre in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), care a preluat participatia Autoritatii pentru Privatizare. La acea data, Autoritatea pentru Privatizare detinea 53,25% din actiunile Oltchim, iar in urma majorarii a ajuns la peste 95% din actiuni, participatiile minoritarilor fiind drastic diluate. Minoritarii au contestat faptul ca transformarea datoriilor in actiuni s-a realizat la valoarea nominala a actiunilor si nu la valoarea reevaluata a activului net pe actiune.
Actiunile Oltchim sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti unde au inregistrat in ultima luna cresteri importante pe fondul tendintei puternice de crestere de pe piata. Doar ieri actiunile Oltchim au urcat cu nu mai putin de 9,4% pana la 3.490 lei/actiune. La noua valoare a capitalului social al, capitalizarea bursiera a Oltchim se ridica la 330 milioane de euro.
Combinatul a reusit incepand din 2004 sa intre pe profit dupa multi ani de pierderi dupa finalizarea unor investituii importante in retehnologizatre.
Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat, in primele 11 luni ale anului trecut, o cifra de afaceri de 295  milioane de euro si estimeaza ca va incheia anul 2004 cu vanzari de peste 300 milioane euro, fata de nivelul estimat la inceputul anului de 270 milioane euro. Compnaia a exportat in perioada ianuarie-noiembrie produse in valoare de 185 milioane de euro . Cea mai mare parte a exporturilor, respectiv 39,4% din total, a fost destinata statelor din Orientul Mijlociu, inclusiv Turcia, in timp ce livrarile catre tarile vest-europene au reprezentat 26,8% din totalul exporturilor Oltchim. Potrivit strategiei de dezvoltare a companiei, cifra de afaceri va creste la 440 milioane dolari in 2005 si la 500 milioane dolari in anul 2006. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO