Companii

Omega Pharma a preluat producatorul Hipocrate de la familia Mihaescu

15.03.2009, 15:40 1157

Producatorul belgian de OTC-uri (medicamente care se elibereaza fara prescriptie) Omega Pharma, cu afaceri de peste 800 mil. euro in 2008, a achizitionat pachetul integral de actiuni al Hipocrate 2000 si Hipocrate Distribution Group, firme care se ocupa de productia si distributia de suplimente nutritive, parafarmaceutice si cosmetice.

"Piata de OTC-uri si parafarmaceutice se globalizeaza foarte rapid. Exista o tendinta vizibila ca marii producatori de medicamente sa atace acest segment. Daca pana ieri - alaltaieri principalii concurenti erau companiile mici, in prezent s-ar putea spune ca avem competitori globali", a spus pentru ZF Florin Mihaescu, care a vandut 100% din actiunile Hipocrate 2000 catre Omega Pharma.
Hipocrate este o afacere de familie infiintata in 1999, care in prezent are o echipa de 50 de oameni. Mihaescu nu a precizat valoarea tranzactiei insa potrivit calculelor ZF ar fi vorba de sub 3 mil. euro, suma care insa nu a fost confirmata de reprezentantul Hipocrate.
"A fost alegerea cea mai potrivita in momentul cel mai potrivit. Prin forte proprii, firma nu putea sa mai creasca. Ne trebuia o umbrela mult mai mare. M-a interesat ca Hipocrate sa devina parte a unei multinationale", a precizat Mihaescu. In ceea ce priveste managementul Hipocrate, contractul incheiat prevede ca acesta sa ramana pe o perioada de trei ani in cadrul firmei. In perioada urmatoare portofoliul companiei se va dezvolta in doua directii: pe de o parte brandurile locale care ar putea fi exportate la nivelul tarilor in care Omega este prezenta si produsele companiei belgiene care urmeaza sa fie importate.
Pe langa negocierile cu Omega Pharma, actionarii Hipocrate au mai avut discutii cu doua fonduri de investitii. Potrivit ultimelor date disponibile Hipocrate 2000 a avut in 2007 o cifra de afaceri de 1,3 mil. euro si un profit net de 90.000 de euro. Aceasta este una dintre putinele tranzactii care au avut loc pe piata farmaceutica locala in ultima perioada, dupa ce Roche a preluat prin intermediul diviziei de diagnostice activele Top Diagnostics care aveau legatura cu distributia produselor sale. Tot pe segmentul de diagnostice (reactivi, consumabile si aparatura de laborator), fondul de investitii GED a cumparat firma Diamedix pentru 12,5 mil. euro. Investitorii par sa se orienteze pe nise dupa ce in anii precedenti au vizat marii producatori locali. Singurul care a mai ramas in portofoliul statului este Antibiotice Iasi. Piata de OTC-uri este agreata de producatori pentru ca, spre deosebire de medicamente cu prescriptie, pretul se formeaza in mod liber.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO