Companii

OMV, 1 mld. euro la Petrobrazi

12.10.2006, 20:29 26

OMV, grupul petrolier austriac care detine controlul celei mai mari companii romanesti - Petrom, a anuntat ca va investi pana in 2011 un miliard de euro in rafinaria Petrobrazi Ploiesti.
Scopul acestui proiect de investitii este triplarea productiei de motorina.
"Pana in 2011, rafinaria Petrobrazi va produce 2,1 milioane de tone de motorina comparativ cu productia de 700.000 de tone pe care aceasta o inregistreaza in prezent", a declarat Wolfgand Rutterstorfer, presedintele si CEO al grupului OMV. Capacitatea de productie a rafinariei va creste de la 4,5 milioane de tone, ceea ce inseamna un grad de utilizare de 69% pana la 6 milioane de tone, adica un grad de utilizare de 94%. Tinta proiectului de investitii este ca pana in 2011 productia de motorina sa echivaleze cu o treime din productia totala a rafinariei.
Decizia a fost luata pe baza tendintei de crestere la nivel international a consumului de motorina. Potrivit datelor OMV, cererea pentru acest produs ar urma sa creasca pe piata europeana cu aproximativ 27%, pana la un nivel de 5,52 milioane de barili pe zi. Pentru produsele destinate traficului aerian se asteapta o crestere pana in 2015 de 31%, pana la un consum zilnic de 1,64 milioane de barili pe zi.
In ceea ce priveste rafinaria Arpechim Pitesti, al carei domeniu de activitate este centrat cu precadere spre produsele petrochimice, dimensiunea investitiilor va depinde de privatizarea combinatului chimic Oltchim, care in prezent foloseste produsele rafinariei ca materie prima.
Ruttenstorfer a precizat ca in cazul rafinariei Arpechim investitiile ar putea ajunge la sute de milioane de euro, dar acest lucru depinde de politica statului in ceea ce priveste privatizarea combinatului. La nivel international, intentiile OMV vizeaza atingerea unei capacitati de rafinare totala de un milion de barili pe zi pana in 2010, dublu comparativ cu capacitatea raportata de grup in prezent.
Grupul austriac opereaza cinci rafinarii, din care doua sunt Petrobrazi Ploiesti si Arpechim Pitesti. Celelalte trei rafinarii sunt situate in Germania si Austria si cumuleaza o capacitate de 382,000 barili pe zi. Odata cu achizitia rafinariilor romanesti, capacitatea totala de rafinare a grupului a crescut la 26,4 milioane de tone pe an, ceea ce se traduce printr-o crestere de 43% a capacitatii de rafinare la nivel de grup.
In legatura cu tendinta cotatiilor internationale la petrol, seful OMV a declarat ca se asteapta mai intai la o crestere, urmata de o scadere a pretului. "Estimarile noastre pentru anul viitor vizeaza un pret al barilului de petrol de 85-100 de dolari", a mai spus seful OMV.

Tranzactie cu 0,1% din Petrom
Actiunile Petrom au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale de valoare ridicata, imediat dupa deschiderea sedintei de tranzactionare de la Bursa. Prin intermediul acesteia s-au transferat 0,09% din titlurile companiei. Tranzactia s-a perfectat la un pret de 0,595 lei/actiune, valoarea ei depasind 8,7 milioane de euro (30,45 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO