Companii

OMV, după vânzarea unei rafinării: Vom continua cu trei unităţi, inclusiv Petrobrazi

OMV, după vânzarea unei rafinării: Vom continua cu...

Autor: Roxana Petrescu

19.12.2013, 20:04 979

Grupul petrolier OMV, acţionarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie din România, spune că rafinăria Petrobrazi se numără printre cele trei unităţi de procesare a petrolului care vor continua să funcţioneze, după ce austriecii şi-au vândut pachetul de 45% din rafinăria germană Bayernoil. În 2011, OMV a luat decizia de a închide rafinăria Arpechim din Piteşti. Pachetul de 45% din Bayernoil a fost preluat de Varo Energy, o asociere între grupurile Vitol, cel mai mare trader de energie din lume, şi Carlyle.

„Rafinăria Bayernoil nu este integrată în ceea ce priveşte industria petrochimică şi nu vizează, aşadar, segmentul materialelor plastice, fapt ce a condus la decizia de a o vinde. OMV va continua să opereze trei rafinării: cele din Schwechat (Austria) şi Burghausen (sudul Germaniei), ce au ca activitate producţia integrată de petrochimicale, şi rafinăria Petrobrazi (România), destinată procesării ţiţeiului. Acestea, sunt, aşadar, integrate complet în activităţile din segmentul upstream“, au mai spus reprezentanţii OMV, care nu au anunţat valoarea tranzacţiei.

Potrivit surselor citate, vânzarea marchează finalizarea procesului de reducere planificată a capacităţii anuale de rafinare a OMV cu 4,6 milioane de tone la 17,4 milioane de rone prin rafinăriile Schwechat, Burghausen şi Petrobrazi. „Această tranzacţie reprezintă un pas important în strategia noastră de a transforma activele din segmentul downstream (rafinare şi marketing) cu venituri reduse în active de explorare şi producţie cu venituri ridicate“, a spus Gerhard Roiss, CEO-ul OMV.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO