Companii

OMV vinde actiuni de un miliard de euro pentru a finanta achizitia Petrom

27.09.2004, 00:00 29

Achizitia Petrom de catre grupul austriac OMV va fi finantata in cea mai mare parte prin emisiunea de actiuni noi pe Bursa de la Viena. Consiliul de supraveghere al OMV a decis  majorarea capitalului companiei  prin emisiunea a cinci milioane de actiuni noi, o parte din fonduri urmand sa fie utilizate pentru finantarea preluarii Petrom, conform unui oficial austriac, citat de agentia de presa Dow Jones Newswires. Valoarea fondurilor pe  care austriecii vor sa le atraga de la actionari este de aproape un miliard de euro.
Pe Bursa din Viena, actiunile OMV au fost tranzactionate vineri la finalul zilei la 193 de euro, valoarea celor cinci milioane de actiuni noi pe care austriecii vor sa le vanda fiind de 965 milioane de euro. Capitalizarea bursiera actuala a OMV este de 5,2 miliarde de euro.
Actiunile OMV au crescut puternic de la inceputul acestui an pe fondul negocierilor pentru preluarea Petrom. Doar in ultimele doua luni, de la anuntarea oficiala a achizitiei Petrom, actiunile grupului austriac au urcat cu aproape 15%.
In luna iulie, OMV a semnat cu autoritatile romane un acord privind preluarea unei participatii de 51% la cea mai mare companie petroliera romaneasca Petrom , pentru o suma de pana la 1,529 miliarde euro. Austriecii vor plati statului romani 669 milioane de euro pentru un pachet de 33,34% din Petrom si urmeaza sa participe cu pana la 860 milioane de euro la majorarea capitalului Petrom astfel incat sa ajunga la 51% din actiuni.
Perioada de subscriptie in cadrul majorarii de capital de la Petrom va incepe peste o saptamana, iar actionarii minoritari, ai Petrom care detin 7% din actiuni vor avea dreptul sa cumpere  0,49 de actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta la un pret de 2.158 lei/actiune. OMV poate subscrie 1,4 actiuni noi pentru o actiune detinuta.
Perioada de subscriere va dura 30 de zile si se realizeaza prin intermediul Bancii Comerciale Romane.
La Bursa de la Bucuresti , vineri o actiune Petrom a ajuns la inchidere la 2.220 de lei, in scadere cu 5% din cauza trecerii datei de referinta pentru a putea cumpara actiuni la majorarea de capital.In  ultima zi, cind se mai puteau cumpara actiuni Petrom era cotata la 2.340 de lei.
La pretul de 2.220 de lei pentru o actiune Petrom are o capitalizare bursiera de 2,07 miliarde de euro.    
Sumele atrase de austrieci de pe Bursa din Viena vor fi utilizate si pentru alte achizitii ale grupului, iar emisiunea actiunilor va majora de la 45% la 50% pachetul de actiuni OMV liber-tranzactionabil pe Bursa (free-float). Statul austriac, detinatorul a 35% din capitalul OMV nu va participa la majorarea de capital, conform lui Rainer Wieltsch, membru in Consiliul de Administratie al agentiei pentru privatizare din Austria.
Decizia de a emite cele cinci milioane de actiuni a fost luata de conducerea OMV in conformitate cu un mandat primit de la actionari de a majora capitalul grupului cu opt milioane de actiuni pana in anul 2009.
Miza achizitiei Petrom de catre OMV a fost preluarea portofoliului de extractie si productie, care include rezerve certe de titei estimate la aproximativ un miliard de barili. Primul pas adoptat de austrieci in restructurarea Petrom va fi externalizarea unor activitati prin constituirea unor societati comerciale independente. Petrom va constitui patru societati comerciale la Arpechim Pitesti, Doljchim Craiova, schela de productie Suplacu de Barcau, respectiv in cazul a 339 de benzinarii. Petrom va detine 99 de parti sociale, in timp ce Petrogas (societate detinuta de catre Petrom) va avea cate o parte sociala in fiecare societate. Miscarea, care a fost inclusa in contractul de privatizare, a fost facuta la cererea investitorului strain pentru o vizibilitate financiara mai buna.
Petrom si-a revizuit recent in sens pozitiv estimarile privind rezultatele financiare din acest an. Compania mizeaza in acest an venituri totale 2,3 mld. euro, in crestere cu 10,5% in valoare nominala si cu 24, 6% fata de valoarea din 2003. Revizuirea rezultatelor se bazeaza pe reducerea costurilor de productie, stabilizarea productiei de titei si pe o usoara crestere a celei de gaze. La acestea s-a mai adaugat si recenta majorare a litrului de benzina, cea mai mare din ultimii 15 ani.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO