Companii

Opt investitori s-au bătut pe o clinică din Braşov cu afaceri de 3 mil. euro

05.07.2010, 23:40 1891

Tranzactia prin care MedLife, unul dintre principalii operatoride servicii medicale private din România, a achiziţionat 80% dinacţiunile Policlinicii de Diagnostic Rapid (PDR) din Braşov pentru3,5 mil. euro, a atras opt investitori atât strategici, cât şifinanciari, ceea ce arată interesul extrem de mare pentrudomeniu.

Tranzacţia, cea mai recentă pe piaţa clinicilor private,consolidează poziţia MedLife în industrie, unde ocupă primul locdupă venituri, cu o cifră de afaceri de 26,2 mil. euro anul trecut.În ultima perioadă, piaţa de profil a fost ţinta predilectă afondurilor de investiţii, care şi-au adjudecat doi jucători-cheie,MedLife şi Centrul Medical Unirea, valoarea cumulată atranzacţiilor fiind de peste 50 mil. euro. Nivelul este mare încondiţiile în care afacerile liderului nici nu au trecut de 30 mil.euro.

"Tranzacţia a fost iniţiată acum mai bine de un an şi s-abucurat de un interes ridicat din partea investitorilor financiari,dar mai ales din zona jucătorilor strategici. În urma analizeicoroborate a ofertelor primite, PDR a decis să demareze negocierilecu Medlife acum trei luni", a spus Mihaela Topşa, corporate financemanager al KBC Securities România, care a consiliat vânzătorii înaceastă tranzacţie.

Grupul medical din Braşov, care include o clinică şi douălaboratoare, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3 mil.euro, potrivit datelor furnizate de MedLife, ceea ce încadreazăcompania între jucătorii de talie mică de pe piaţa locală. Foştiiacţionari ai clinicii Ileana Cristina Voss, Radu-Iulina Popeia,Emanuil Gheorghiţă, Mihai-Stelian Varciu, Cosmina Oproiu, ClaudiaSimona Varciu, toţi cu pachete de 15,99% din titluri, şi CosminRăşină cu 4% din acţiuni sunt cei mai noi milionari în euro dinaceastă industrie, iar tranzacţia semnată de ei, cea mai mare cu unoperator din provincie.

"Condiţiile macroenomice şi incertitudinile din plan politic şieconomic din ultimul an şi-au pus amprenta pe planurile de businessatât ale vânzătorilor, cât şi ale investitorilor interesaţi.Probabil cea mai dificilă decizie pentru cei şapte acţionari ai PDRa fost de fapt selecţia cumpărătorului dintr-o listă finală de treiinvestitori români şi străini care au prezentat oferte depreluare", spune Florin Isac, care a condus echipa de corporatefinance a KBC Securities implicată în această tranzacţie.

Acesta este primul semnal că bătălia devine dură şi pentruclinicile de talie mică, în condiţiile în care până acum ceilalţijucători care au trecut printr-o tranzacţie, MedLife şi CentrulMedical Unirea, au atras extrem de mulţi investitori. Este primulsemnal şi în ceea ce priveşte consolidarea în industrie, încontinuare fiind aşteptate mai multe achiziţii de clinici mici, darcare luate împreună ar putea înclina balanţa în industrie.

Concurenţa pe piaţa serviciilor medicale private se poartă întreMedLife, Medicover, Centrul Medical Unirea, Euromedic, Gral,Sanador, Romar, Euroclinic, Medsana.

Tranzacţii de 80 de milioane de euro

Divizia de corporate finance şi investment banking a brokeruluiKBC Securities a fost implicată în tranzacţii finalizate sau înderulare de peste 80 mil. euro în ultimele 12 luni ale anului,conform datelor prezentate. Printre acestea se numără deal-uldintre grupul francez Bongrain, unul dintre cei mai importanţijucători în sectorul brânzeturilor, în preluarea pachetuluimajoritar al companiei locale Delaco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO