Companii

Orkla Foods a achizitionat numarul doi pe piata margarinei

13.12.2005, 18:46 40

Schimbare totala pe piata margarinei: norvegienii de la Orkla Foods continua seria de achizitii si cumpara brandurile Linco, Holland si Unirea.

Producatorul de alimente Orkla Foods Romania (OFR), cunoscut pentru marca Bunatati de la Bunica, a achizitionat la sfarsitul saptamanii trecute 100% din actiunile companiei Royal Brinkers Romania, al doilea producator de margarina de uz casnic din tara.

Filiala din Romania a grupului norvegian din industria alimentara Orkla Foods a preluat actiunile Royal Brinkers Romania de la RBH International si de la familia olandeza Brinkers.

Partile au convenit sa nu dezvaluie valoarea tranzactiei. Potrivit unor surse din piata, valoarea tranzactiei ar putea ajunge la 14-15 milioane de euro, in conditiile in care afacerea Royal Brinkers era pe profit, compania era numarul doi pe piata locala a margarinei si detinea un portofoliu de branduri de top pe piata locala.

"Este o consolidare a pietei in vederea momentului aderarii la Uniunea Europeana in care nu vom mai vorbi despre piata romaneasca, ci despre una europeana", a declarat Aliz Kosza, directorul general executiv al Orkla Foods Romania. Kosza a mai spus ca Royal Brinkers este o afacere intr-un segment unde Orkla poate maximiza sinergiile in avantajul consumatorilor.

Royal Brinkers Romania a avut anul trecut venituri nete de aproximativ 15 milioane de euro si un profit brut de 1,1 milioane de euro.

Compania are aproape 200 de angajati. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, Orkla Foods Romania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 76,1 milioane de lei (18,7 mil. euro), in crestere in lei cu 17% fata de anul precedent.

Margarina a fost cel mai important motor de crestere pentru business-ul norvegienilor pe piata locala. OFR detine marcile de margarina Wiesana, Fruhstuck si Bunatati de la Bunica.

Conform datelor proprii OFR a obtinut in primele opt luni din acest an cele mai ridicate performante, in special cu gama de margarina profesionala pentru patiserii si cofetarii.

De cealalta parte, Royal Brinkers, intrata pe piata romaneasca in 1993, detine locul doi in segmentul margarina pentru uz casnic, prin marcile Linco, Holland si Unirea. Compania a investit in ultima perioada si in dezvoltarea fabricii de aluaturi congelate din Iasi. Olandezii nu au explicat de ce pleaca din Romania.

In urma tranzactiei, Orkla va achizitiona cele doua platforme pe care Royal Brinkers le detine in Romania: fabrica de margarina din Bucuresti si cea de aluaturi congelate din Iasi. "Dupa preluare, prioritatea noastra va fi sa integram compania si angajatii sai in Orkla Foods Romania, stabilind apoi strategia cea mai potrivita pentru a creste afacerea", a mai spus Kosza.

Potrivit reprezentantiilor grupului norvegian, investitia se incadreaza in politica Orkla de crestere in regiune.

"Estimez ca tranzactia va fi definitivata in 4- 5 luni. Totul depinde de procesul de avizare din partea Consiliului Concurentei. In acest moment se lucreaza la redactarea documentatiei", a mai spus Kosuza.

Grupul Orkla este una dintre cele mai mari companii din Norvegia, cu venituri anuale de aproximativ 4 miliarde de euro. Grupul a intrat in Romania in 2002 prin achizitionarea companiei Topway Food.

Anul trecut, OFR a realizat una dintre cele mai importante tranzactii din industria alimentara, preluand compania numarul doi de pe piata locala a pateurilor, Ardealul Covasna, o afacere dezvoltata de doi antreprenori locali, Ovidiu Costea si Ionel Staicu. In 2004, Ardealul avea 200 de angajati si o cifra de afaceri de 10 milioane de euro.

Extinderea activitatii si in sectorul productiei de gemuri a avut loc tot in 2005, cand compania a achizitionat de la firma Grup JM din Targoviste mai multe linii de procesare a fructelor si legumelor.

In prezent, portofoliul de produse al OFR cuprinde brandurile Bunatati de la Bunica, TOMI, Wiesana, Fruhstuck, Ardealul si La Minut.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO