Companii

Orkla Foods a renuntat la preluarea Scandia Sibiu

07.06.2005, 19:24 64

Filiala romåneasca a gigantului norvegian Orkla Foods infirma existenta unor negocieri de preluare a liderului pietei autohtone a conservelor de carne si pateuri Scandia Sibiu, dupa preluarea anul trecut a locului doi din aceasta piata, compania Ardealul Covasna.

Surse din piata sustin ca Orkla Foods Romånia este interesata sa-i cumpere si pe cei de la Scandia pentru a-si asigura o pozitie si mai buna pe aceasta piata. a??Este adevarat ca am avut intentia sa-i vizitam inainte de achizitionarea firmei Ardealul (chiar pentru parteneriat marca Bunica si LaMinut). Cum insa intre timp au avansat negocierile, am renuntat la Scandia, mai ales pentru ca Ardealul ca marca este numarul unu (chiar daca in calitate de producator este pe locul 2)a??, spune Aliz Kosza, director general executiv al Orkla Foods Romånia.

Sorin Bozgog, director comercial al Scandia Sibiu, infirma, la råndul lui, derularea unor negocieri cu Orkla Foods Romånia pentru o eventuala vånzare catre acestia a unui pachet de actiuni. a??Nu este adevarat ca purtam astfel de negocieria??, sustine Bozdog.

Orkla Foods este unul dintre cei mai activi jucatori din industria alimentara in achizitii, Aliz Kosza afirmånd ca a??sunt in permanenta deschisi la noi achizitiia??. Norvegienii au fost anul trecut foarte interesati de o posibila preluare a producatorului de uleiuri Olpo Podari, detinatorul marcii Bunica, insa in cele din urma acest jucator a ajuns in måinile gigantului american Cargill.

Orkla Foods Romånia se afla intr-o continua expansiune, atåt pe piata romåneasca, cåt si pe cea est-europeana si a statelor baltice, unde a achizitionat numeroase branduri locale si capacitati de productie.

Compania a preluat acum doi ani divizia de margarina, ketchup si maioneza din cadrul Topway Craiova, iar la mijlocul anului trecut a achizitionat liniile de procesare a fructelor si legumelor ale unei firme din Tårgoviste. Marcile Orkla Romånia includ Tomi - ketchup, Wiesana, Fruhstuck, La Minut - margarina, Bunatati de la Bunica - maioneza, sos de rosii, sosuri si Snek-up - snacks. a??In maximum doi ani ne propunem sa devenim lideri in domeniul pateurilor, cu marcile Ardealul si Bunicaa??, spune Kosza.

Scandia Sibiu a incheiat anul trecut cu vånzari de 22 de milioane de euro, in crestere cu aproape 50% fata de anul anterior. Estimarile privind vånzarile din acest an merg catre o crestere de 15%.

Orkla Foods Romånia a avut in 2003 o cifra de afaceri de aproximativ 18 milioane de dolari, in crestere cu 22% fata de 2002.

La nivel mondial, grupul Orkla activeaza in domeniile bunurilor de consum, media, chimie si investitii

Valoarea anuala a pietei conservelor din carne si a pateurilor este de circa 40 de milioane de euro, principalii jucatori din piata fiind Scandia, Ardealul producatorul pateului Ardealul, Romconserv Caracal, Antrefrig Bucuresti, Tabco-Campofrio, Mandy Foods. In afara de preluarea Ardealul, anul trecut a mai consemnat o tranzactie: cehii de la Hame cumparånd pachetul majoritar de actiuni al Romconserv Caracal. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO