Companii

Ovidiu Buluc de la Farmexim a refuzat o oferta de 55 mil. euro

Ovidiu Buluc de la Farmexim a refuzat o oferta de 55 mil. euro

Ovidiu Buluc: Vom castiga din volum

14.01.2008, 18:14 219

Ovidiu Buluc, actionarul majoritar al distribuitorului de medicamente Farmexim, spune ca nu este interesat de vanzarea companiei, desi a primit o oferta de peste 55 mil. euro de la Celesio, cel mai mare jucator european de profil.
"Am avut oferte. Am fost in discutii foarte avansate cu Celesio, insa nu ne-am inteles. Nu au reusit sa ma convinga care este plusul de valoare pe care ni-l aduceau prin intrarea in Farmexim. Pe mine nu ma interesau banii. Ma interesa ca aceasta firma sa creasca, sa aiba ceva in plus fata de concurenta. Bani pot sa iau si de la banci", a afirmat pentru ZF Ovidiu Buluc.
Pana acum jucatorii straini care s-au incumetat sa cumpere companii locale de distributie sunt germanii de la ANZAG, care au preluat Farmexpert, si grupul ungar Gedeon Richter, care a devenit majoritar la Dita si PharmaFarm.
"Nu cred ca este posibil sa mai intre vreun jucator strain in 2008. Daca situatia macroeconomica se va inrautati, profitul companiilor va fi serios afectat, iar strainii nu vin aici decat pentru profit. Pe de alta parte, si preturile vor creste foarte mult, astfel ca in momentul in care vor vrea sa cumpere, vor cumpara foarte scump", a spus Buluc.
La nivelul anilor 2010-2011, se va lua in discutie varianta listarii partiale la Bucuresti a Farmexim in functie de conditiile din piata si de dezvoltarea companiei.
"In doi ani valoarea unui distribuitor se poate dubla, iar in 2010-2011 valoarea Farmexim ar trece de 100 de milioane de euro. Numai activele sunt de ordinul zecilor de milioane de euro", a continuat Ovidiu Buluc.
Cifra de afaceri a Farmexim va ajunge atunci la peste 350 mil. euro, iar estimarile de cota de piata sunt de 10-12%, ceea ce i-ar asigura un loc confortabil intre primiii trei jucatori din industria de profil.
Compania a terminat anul trecut cu o cifra de afaceri de circa 150 mil. euro, cu 35% peste rezultatele anului precedent. Rata profitului s-a situat, potrivit estimarilor, la 2,5-3%, nivel care se asteapta sa se pastreze si in acest an.
"Aceasta marja este normala pentru un distribuitor. Eu sunt de parere ca in viitor se va accentua fenomenul de a castiga din volum si nu din dimensiunea marjei", a mai spus Ovidiu Buluc.
Pentru 2008, Farmexim si-a bugetat o cifra de afaceri cu 25% mai mare fata de cea realizata in 2007.
"Anul 2007 a fost un an bun, insa greu, cu incertitudini legislative, cu reduceri de preturi in prima jumatate, si cu amenintari ca se vor mai duce in a doua jumatate. Acest lucru a determinat o precautie putin exagerata a clientilor in a achizitiona si a-si face stocuri. Printr-o mai buna organizare, noi am reusit sa depasim planul in proportie de 5%", a spus Ovidiu Buluc.
Cu toate acestea, cea de-a doua jumatate a anului a fost mai buna pentru Farmexim, in special trimestrul patru. In noiembrie, compania s-a situat pe cea de-a doua pozitie in topul jucatorilor (in retail), conform datelor furnizate.
"Unul dintre obiectivele noastre pe 2008 este sa ne mentinem intre primii trei distribuitori in ceea ce priveste retail-ul, acolo unde este forta noastra. Circa 90% dintre vanzarile Farmexim se realizeaza pe acest segment, care capata o importanta din ce in ce mai mare prin transferul unor medicamente care se vindeau prin spital", a continuat Buluc.
In ceea ce priveste luna ianuarie, reprezentantul Farmexim se asteapta ca vanzarile sa se situeze la 90% din nivelul realizat in decembrie.
"Vorbim de o crestere de 30% pe care mizam in ianuarie 2008 fata de aceeasi luna din 2007. Intotdeauna bugetul nostru il asezam astfel incat in primul semestru sa realizam 45%, iar in semestrul doi 55%. Am inceput anul cu marfa in stoc. Am alocat resurse suplimentare pentru 2008", a mai spus Buluc.
Numarul salariatilor distribuitorului a ajuns la 475, in timp ce pana la sfarsitul anului sunt programate noi angajari pana la 550 de oameni. Bugetul de investitii este construit pe doua variante, in functe de evolutia climatului macroeconomic. Intr-o prima varianta sunt programate investitii de 5 mil. euro, si de 7,5 mil. euro intr-o alta posibilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO