Companii

Ovidiu Buluc, Help Net: Patru din zece farmacii sunt pe pierderi

Ovidiu Buluc, Help Net: Patru din zece farmacii sunt pe pierderi

Autor: Ioana David

24.11.2010, 23:52 579

Ovidiu Buluc, acţionar al distribuitorului de medicamenteFarmexim şi al reţelei de farmacii Help Net, firme aflate întreprimii jucători pe domeniile pe care activează, spune că 40% dinfarmaciile din reţeaua sa sunt pe pierderi şi sunt susţinute derestul unităţilor. În total, reţeaua este pe profit, având o marjăde 4% în prima jumătate a anului, potrivit datelor companiei.

"Am şi câteva unităţi care generează 1 milion de lei pe lună(240.000 de euro - n. red)", a spus Ovidiu Buluc. În medie ofarmacie din Bucureşti rulează lunar 100.000 de lei (24.000 deeuro), în timp ce în oraşele mici media este de 40-50.000 de lei(9.500 euro), dar se poate ajunge şi la 70.000 de lei (16.600euro), conform estimărilor şefului Farmexim.

Help Net a avut în prima jumătate a acestui an o cifră deafaceri de 40 mil. euro şi 105 unităţi, care o poziţionează întreprimii cinci jucători pe această piaţă.

În România există în prezent aproximativ 6.000 de farmacii,potrivit datelor Institutului de Statistică, acestea generând 2mld. euro în perioada octombrie 2009 - septembrie 2010, conformCegedim.

Noi reglementări

Discuţiile cu privire la rulajul şi profitul reţelelor defarmacii au apărut după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat săptămânatrecută că modifică legea farmaciei şi implementează reglementăriextrem de dure în ceea ce priveşte extinderea.

Cele mai importante modificări sunt legate de faptul că de anulviitor, pentru deschiderea unei noi farmacii va fi necesar cafarmaciştii să deţină cel puţin 50% din acţiuni, iar noua unitatesă fie la miminum 500 de metri de o alta. De asemenea, criteriuldemografic, la care urma să se renunţe din 2011, rămâne în vigoare.Potrivit acestuia, pentru Bucureşti se poate înfiinţa o farmacie la3.000 de locuitori, în oraşele reşedinţă de judeţ una la 3.500 delocuitori şi în restul una la 4.000. În mediul rural nu existărestricţii.

Aceste reglementări vor afecta în primul rând extindereareţelelor de farmacii. Buluc spune că în 2011 avea în vederedeschiderea a 20 de farmacii Help Net, plan care nu se va realizaîn noile condiţii. El adaugă faptul că pentru reţele nu va maiexista nicio dezvoltare. Potrivit şefului Farmexim, unul dintreavantajele reţelelor este că pot balansa pierderile unei unităţi cuprofitul alteia, iar prin rulajele mari pot susţine farmacii înzone în care farmaciile independente nu s-ar putea duce. Cu toateacestea, extinderea reţelelor este greoaie.

Deficit de farmacişti

"Am deschis o farmacie la Făgăraş, însă nu am găsit farmacistacolo. Am luat de Braşov, i-am plătit transportul, iar după operioadă a renunţat pentru că a spus că e prea greu. Am închisfarmacia pentru că nu am găsit farmacist. Avem un deficit de 20-30de farmacişti la nivelul Help Net", a mai spus Buluc. El a adăugatcă la nivelul ţării deficitul este de 1.400 de farmacişti.

Compania estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 835mil. lei (aproape 200 mil. euro), iar pentru 2011 bugetul este de950 mil. lei (226 mil. euro). În 2011, firma şi-a bugetatinvestiţii de 1,2-1,3 mil. euro, în timp ce numărul angajaţilor sepăstrează constant de doi ani: 530 de oameni. "Nu vom închide 2010rău. Avem o creştere de 12% faţă de 2009, iar rata profitului estede circa 2%", a mai spus Buluc.

Pe piaţa distribuţiei de medicamente, Farmexim concurează cuMediplus, Farmexpert, Fildas, Polisano. Alte reţele mari defarmacii sunt Sensiblu, Catena, Dona, Farmacia Richter, CityPharma, Centrofarm.

Ovidiu Buluc este de părere că piaţa va începe să se polarizeze,iar în final nu vor exista mai mult de 7-8 distribuitori mari. Înprezent aproape 40 de companii de distribuţie sunt active înRomânia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO