Companii

Pagubele de la Vel Pitar, acoperite din asigurare

14.07.2004, 00:00 53

Incendiul produs duminica la compania de panificatie Vel Pitar se situeaza conform primelor estimari la 200.000 de dolari, dar valoarea acestora va fi acoperita de o companie de asigurari.
"Valoarea estimativa a pagubelor se ridica la 200.000 de dolari. Aveam asigurare si vrem ca pana la finalul anului sa reconstruim cladirea si utilajele distruse cu banii din asigurare si prin efortul nostru," spune Trifu. El nu a dorit insa sa precizeze compania la care era incheiata politia de asigurare.
Fabrica de paine a companiei de la Ramnicu Valcea a fost afectata recent de un incendiu care a provocat pagube insemnate si a provocat oprirea productiei. Reprezentantii companiei spun ca nu se asteapta ca rezultatele de le finalul anului sa fie afectate de incendiu.
Dupa producerea incendiului, productia fabricii din Ramnicu Valcea a fost preluata de fabricile din Targu Jiu si Pitesti pentru a acoperi cererea din judetul Valcea. Compania mai detine alte patru fabrici de paine in Bucuresti, Iasi, Cluj si Tecuci.
Val Pitar a incheiat primele cinci luni ale anului cu vanzari in valoare de 1.011 miliarde de lei (24 milioane de dolari). Din grupul Vel Pitar mai fac parte alte trei companii: Panificatie Postavarul, Panem Giurgiu si Libertatea Bucuresti, cu care Vel Pitar urmeaza sa fuzioneze. Cele trei fabrici au in primele cinci luni vanzari de 274 miliarde de lei (6,7 milioane de euro).  Veniturile totale din exploatare la nivelul grupului Vel Pitar au insumat astfel 1.268 miliarde de lei (31 milioane de euro).
"Am depasit cu 15% planul aprobat de actionari in privinta de vanzarilor si 20% in ceea ce priveste profitul," spune Dan Trifu, directorul financiar al Vel Pitar.
Grupul Vel Pitar a inregistrat in primele cinci luni un profit operational inainte de amortizare (EBITDA) in valoare de 92 miliarde de lei (2,25 milioane de euro), din care 13% a reprezentat EBITDA obtinut de cele trei fabrici cu care Vel Pitar inca nu a fuzionat. Directorul financiar al companiei spune ca profitul operational inainte de amortizare este cel mai relevant pentru activitatea companiei pentru ca Vel Pitar se afla intr-o perioada de investitii.
Programul de investitii al Vel Pitar pentru acest an totalizeaza peste 3 milioane de euro, suma dubla comparativ cu 2003. Investitiile vizeaza atat pentru majorarea productiei, cit si pentru extinderea retelei de distributie.
Vel Pitar este detinuta de fondul de investitii Broadhurst care controleaza 74% din actiuni si a carui strategie este crearea unei marci de produse de panificatie la nivel national. Actiunile Vel Pitar sunt listate la categoria a II-a a Bursei de valori Bucuresti, unde se tranzactioneaza la 8.400 lei/actiune, de aproape trei ori mai mult decat cu un an in urma. Capitalizarea bursiera a societatii este de 13 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO