Companii

Palatul Parlamentului, vizitat de 400 de turişti zilnic, de două ori mai puţin faţă de Parlamentul din Budapesta

Palatul Parlamentului, vizitat de 400 de turişti zilnic, de două ori mai puţin faţă de Parlamentul din Budapesta

Autor: Mirabela Tiron

21.09.2010, 23:55 680

Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire administrativă dinlume deschisă vizitatorilor şi cea mai importantă atracţie aCapitalei, a primit în medie de la începutul anului 403 vizitatoripe zi, de două ori mai puţin decât clădirea Parlamentului dinUngaria, potrivit unei analize de ZF.

Deşi a intrat de trei ori în cartea recordurilor ca fiind întopul celor mai mari, scumpe şi grele clădiri administrative dinlume (potrivit site-ului world recordsacademy.org), PalatulParlamentului a atras 98.158 de turişti în primele opt luni aleanului, mai puţin cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut.

Anul trecut, Palatul Parlamentului a primit 152.107 vizitatori,faţă de 300.000 de vizitatori, cât a primit clădirea Parlamentuluidin Budapesta, care ocupă o suprafaţă construită de 18.000 de metripătraţi, de aproape patru ori mai mică decât a PalatuluiParlamentului.

"Dintre turiştii primiţi 78.326 sunt străini, restul fiindromâni. Dacă anul trecut preţul biletelor era mai mare pentruturiştii străini, anul acesta toţi vizitatorii adulţi plătesc 25 delei (6 euro) pentru un tur standard", au declarat reprezentanţiiPalatului Parlamentului, care nu au oferit date legate deîncasările obţinute anul acesta.

Potrivit estimărilor ZF, clădirea construită în perioadacomunistă a încasat cel puţin 585.000 de euro, dacă se ia în calculnumărul de vizitatori şi preţul pentru un tur standard. La aceastăsumă se mai adaugă însă şi veniturile obţinute din taxa video, foto(30 de lei), dar şi taxele pentru tururile mai lungi, ce includ şivizitarea terasei.

Biletele de intrare la palate şi muzee sunt un indicatorreprezentativ pentru numărul total de turişti străini primiţi de unoraş.

Elise, 33 de ani din Paris, care a vizitat Palatul Parlamentuluiîn august anul acesta, spune că orice persoană care ajunge înBucureşti, fie în interes de business sau turistic, ar trebui săviziteze palatul sau cel puţin să îl vadă din exterior având învedere dimensiunile impresionante pe care le are, potrivitcomentariului lăsat de ea pe site-ul turistic tripadvisor.com. Şialţi turişti străini recomandă pe tripadvisor.com vizitareaPalatului Parlamentului, în principal datorită mărimii sale,subliniind însă că taxa pentru fotografii (30 de lei) o depăşeştepe cea de intrare (25 de lei) şi atenţionând asupra riscului de anu putea intra în palat din cauza programului limitat devizitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO