Companii

Pan Group: 10% din cifra de afaceri vin din export

19.12.2007, 14:39 45

Compania din industria de morarit si panificatie Pan Group Craiova, cu afaceri de 23 de milioane de euro in 2006, estimeaza ca exporturile vor asigura anul viitor 10% din cifra de afaceri a companiei, respectiv 2,7 milioane de euro.
"In 2007, exporturile au reprezentat circa 5-7% din afacerile companiei, insa anul viitor intentionam sa intram cu produsele noastre si in Cehia si Olanda, ceea ce ar creste procentul exporturilor la circa 10% din cifra de afaceri", a spus Florin Busuioc, director general si vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Pan Group.
Produsele Pan Group sunt comercializate atat in Romania, cat si in Ungaria, Slovenia, Germania, Croatia, Moldova si Bulgaria, in majoritatea acestor tari compania fiind prezenta din acest an.
In 2007, Pan Group a derulat investitii de 3 milioane de euro in retehnologizarea si majorarea capacitatilor de productie si de ambalare. De asemenea, tot in cursul acestui an producatorul a contractat un credit de 1,5 milioane de euro de la BRD Societe Generale, crescand astfel plafonul de creditare al companiei pana la 12 milioane de euro.
"Creditul va fi folosit pentru a moderniza capacitatea de productie de rulada si prajituri, investitia urmand sa fie inceputa anul acesta si finalizata anul viitor in martie. Investitia era necesara deoarece vanzarile in crestere ne determina sa modernizam partea de ambalare si sa imbunatatim fluxurile tehnologice", afirma directorul general al companiei.
Investitiile grupului pentru anul viitor se ridica la aproximativ 3 milioane de euro si vor fi directionate in construirea unui nou depozit logistic, cu o suprafata de 1.000 mp, si a unui depozit frigorific pentru rulade si prajituri de aproximativ 400 de metri patrati. In primele 11 luni ale acestui an, Pan Group a inregistrat o crestere de 10% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ritm de crestere cu care reprezentantii companiei estimeaza ca vor finaliza in acest an.
"Din pacate, anul acesta, graul si-a dublat valoarea in doar patru luni, grasimile vegetale s-au scumpit cu 30%, in timp ce praful de ou si restul ingredientelor cu exceptia zaharului au inregistrat cresteri semnificative ale preturilor. Chiar si ambalajele au inregistrat cresteri de pret de pana la 10%", a spus Busuioc.
Pan Group a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 23 mil. euro si un profit de un milion de euro, ceea ce inseamna ca potrivit ritmului de crestere anuntat, compania va finaliza anul acesta cu o cifra de afaceri de peste 25 mil. euro.
"Anul viitor vom face eforturi pentru a creste vanzarile atat pe piata traditionala, cat si pe lanturile internationale, prin noi listari si negocieri cu lanturi in care momentan nu suntem prezenti. Eu cred ca o crestere intre 10 si 20% a afacerilor este tangibila pentru anul 2008."
Astfel, producatorul craiovean ar putea inregistra in 2008, potrivit estimarilor de crestere, afaceri de peste 27 mil. euro, ceea ce inseamna ca exporturile vor reprezenta anul viitor aproximativ 2,7 mil. euro. Grupul de firme Pan Group este format din Pan Group (cu activitati in morarit si panificatie), Pan Med (cu profil medical), Secombi (specializata in productia furajelor) si Pan Dynamic (in distributie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO