Companii

Pan Grup Craiova a vandut mai mult asa ca se gandeste la extindere

28.03.2005, 00:00 90

Producatorul din industria de morarit si panificatie Pan Grup Craiova a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de peste 22 de milioane de euro (900 de miliarde de lei), in crestere cu aproape 25% fata de 2003, cand s-a oprit la 18 milioane de euro (684 de miliarde de lei).


Compania a raportat un profit brut de peste un milion de euro (44 de miliarde de lei) dublu fata de cel din anul anterior.


"In ciuda tendintei de scadere inregistrata anul trecut pe piata painii, pe care am resimtit-o si noi, am inregistrat cresteri indeosebi pe segmentul de morarit, biscuiti si zaharoase: rulade si fursecuri", spune Ion Busuioc, directorul general al Pan Grup.


Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 26 de milioane de euro (1.000 de miliarde de lei).


Pan Grup va investi circa 700.000 de euro pentru achizitionarea si modernizarea unui depozit de 1.400 de metri patrati langa Bucuresti.


"Pe de o parte, acest depozit ne va face mult mai accesibil accesul catre Moldova si Dobrogea, iar pe de alta parte poate fi transformat intr-o facilitate de productie, inca nu stim pentru ce produse", spune Busuioc.


Conform estimarilor Pan Group, compania a avut anul trecut, la nivel national, o cota de piata de 46% la biscuiti crackers si brezel fata de 35,5% in anul precedent si 5% la paste fainoase, similara cu cea din 2003.


"Cota de piata la paste nu este multumitoare si pentru ca suntem prezenti pe piata cu un singur sortiment insa vom achizitiona in acest an o linie de paste scurte a carei valoare ajunge la un milion de euro", spune Busuioc.


Compania va mai investi in acest an jumatate de milion de euro pentru modernizarea liniei de napolitane, dar si o suma nespecificata pentru marirea parcului auto propriu care acum are 110 autovehicule. Pan Grup are o retea de 75 de magazine in Craiova si in judetul Dolj.


"Pe piata chipsurilor si a snacksurilor au intrat jucatori puternici cum e Pepsi, care a cumparat Star Foods, si este posibil sa mai intre si alti jucatori. Este o piata foarte concurentiala, unde nu rezisti fara investitii", spune Busuioc.


Pe plan local, la paine si produse fainoase, Pan Group a avut in 2004 o cota de piata de aproape 80%, in crestere cu circa 8 procente fata de anul precedent.


Pan Group are 5 fabrici de paine si produse de patiserie din care doua in Craiova (una fiind modernizata anul trecut cu 1,7 milioane de euro) cu o capacitate de 24.000 de tone/an (80 tone/zi) si cate una in Filiasi Calafat si Segarcea cu o capacitate totala de 4.800 tone/an (16 tone/zi).


Pentru producerea de biscuiti crackers si covrigei brezel, capacitatile de productie insumeaza 7.100 tone/an (35,5 tone/zi), in timp ce la paste singura unitate de productie a Pan Group are o capacitate de 4.400 tone/an (22 tone/zi).


Pan Group detine 4 mori de grau cu o capacitate totala de macinis de 62.000 de tone/an (310 tone/zi), o moara de porumb cu o capacitate de 7.600 de tone/an (38 tone/zi).


Rulada, fursecurile, napolitanele sunt produse pe linii ce insumeaza o capacitate totala de 2.500 tone/an (12,5 tone/zi).


Pan Group a fost privatizata in 1994 prin metoda Mebo, avand circa 1.200 de actionari.


Principalii concurenti ai Pan Group sunt Vel Pitar, Loulis, Racova Com Agro Pan Vaslui, Boromir, Baneasa, Dobrogea, Pangram si Pambac. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO