Companii

Patriciu: In 2-3 ani listez tot grupul, dar nu la Bucuresti

28.05.2007, 16:38 12

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, intentioneaza sa listeze grupul in urmatorii 2-3 ani, pe o bursa straina, a declarat omul de afaceri, cu ocazia Forumului Energetic European, organizat la Sofia la finele saptamanii trecute.
"Grupul Rompetrol va fi listat in maximum 2-3 ani, pe o bursa straina, atunci cand va avea o cifra da afaceri anuala de 12-15 miliarde de euro", a declarat Dinu Patriciu. "Bursa de la Bucuresti nu este o piata care sa ne poata asigura finantarea de care avem nevoie", a mai spus el.
Anul trecut, afacerile grupului au crescut la 5,6 miliarde de euro, dupa extinderea sa in Franta, prin achizitia lantului de benzinarii Dyneff.
Patriciu a precizat ca, pana la listare, intentioneaza sa faca rost de lichiditati prin vanzarea unui pachet de 10%-25% din actiunile grupului, de care in acest moment sunt interesati sase investitori, atat companii petroliere, cat si fonduri de investitii.
"Am nevoie de bani pentru investitii si achizitii, de aceea voi vinde aceasta participatie", a declarat Dinu Patriciu, explicand intentia sa. El a spus ca grupul Rompetrol vizeaza investitii si achizitii in distributie si rafinare si ca "Marea Neagra si Marea Mediterana sunt zona noastra de crestere".
Patriciu a explicat ca viziunea sa asupra grupului este "de a deveni o companie mediteraneana, cu cote de piata mici, dar semnificative, pe mai multe piete din regiune". Desi va vinde un pachet semnificativ si apoi va lista un altul, Patriciu spune ca intentioneaza sa ramana principalul actionar al grupului, cu peste 51%.
Omul de afaceri a precizat ca gradul de indatorare al grupului Rompetrol este in prezent de 16%-17% din cifra de afaceri, urmand sa ajunga la 10% in 2010 si sa scada pana la 5% in urmatorii ani.
Referindu-se la potentialul productiei de bio-combustibili in Romania, Patriciu s-a aratat reticent asupra profitabilitatii acestor operatiuni.
"Capacitatile de productie de biodiesel ar fi eficiente doar daca ar fi plasate pe malul Marii Negre, pentru a fi alimentate de importuri de materie prima (rapita, n.red.). Romania nu are o clima de natura sa asigure materie prima pentru o productie profitabila de biodiesel", spune Patriciu.
In prezent, reglementarile de pe piata romaneasca obliga la un continut de 2% biodiesel in motorina, iar la anul va fi introdusa obligativitatea unui continut de 2% de bioetanol in benzinele comercializate. "Nu este o mare lovitura care sa se dea in Romania, cu biodieselul", a precizat Patriciu, afirmand ca singurul avantaj al combustibililor ecologici este acela ca nu sunt accizabili, la fel ca motorina si benzina.
Pe plan european si implicit pe piata romaneasca, obiectivele UE sunt de a majora progresiv continutul de biodiesel si bioetanol din combustibilii traditionali, dupa cum a declarat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, tot in cadrul Forumului Energetic European. Comisarul a vorbit despre un prag de 10% de continut bio in combustibilii traditionali la nivelul anului 2020, limita ce va fi impusa fiecarui stat membru UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO