Companii

Perini: Firmele locale pierd din cauza lipsei de transparenta

04.07.2007, 18:51 18

Enrico Perini, presedinte si actionar majoritar al grupului Romstal, cu afaceri estimate la 430 mil. euro in acest an, crede ca firmele romanesti au pierdut multe oportunitati pe piata locala mai ales din cauza lipsei de transparenta financiara.
"Mai multa transparenta poate insemna ca poti lua un ban mai ieftin. Asta nu inteleg unele firme romanesti, mai putin transparente. Companiile straine au acaparat primele locuri din majoritatea pietelor datorita transparentei ridicate", explica presedintele grupului Romstal.
Perini, 40 de ani, este unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din mediul de business romanesc, numele lui fiind mai des amintit in perioada in care a vandut compania Romstal Leasing, catre fondul financiar belgian KBC, intr-o tranzactie de 70 mil. euro.
In prezent, grupul de firme Romstal, care a inregistrat o cifra de afaceri de 320 mil. euro in 2006, este prezent pe piata regionala, prin filiale in Republica Moldova si Ucraina, urmand ca pana la sfarsitul anului sa-si dezvolte operatiuni si in Bulgaria si in Serbia.
Perini vrea sa consolideze grupul la nivel local si sa atace in acelasi timp pietele din regiune. Unul dintre secretele extinderii este insa asigurarea unui flux consistent de capital care sa sustina cresterea companiei.
"Cresti, cresti, dar ai nevoie de capital. Strategia noastra de a fi cat mai transparenti din punct de vedere financiar a inceput sa dea roade", spune Perini.
Auditarea rezultatelor financiare aduce un plus de vizibilitate in relatia dintre banci si clienti, beneficiu care poate lua forma unor imprumuturi mai avantajoase, fie ca este vorba despre dobanda sau despre termenele de rambursare.
Un grad ridicat de vizibilitate duce in mod normal la scaderea riscului luat in calcul de banca la acordarea unui imprumut, creditarea putand fi negociata in conditii avantajoase pentru ambele parti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO