Companii

Pesimism pe gips-carton: Saint-Gobain CP nu vede cresteri ale afacerilor

Pesimism pe gips-carton : Posta franceza aduce la Pegasus executivi din Curiero si P&G

Constantin Hariton, directorul general al Saint-Gobain Construction Products

18.06.2009, 00:00 217
 

Saint-Gobain Construction Products (SGCP), fosta Rigips Romania, cel mai mare producator de gips-carton de pe piata locala, estimeaza o scadere a cifrei de afaceri in 2009, din cauza reducerii activitatii in sectorul constructiilor, dupa ce in 2008 a realizat o crestere de 26% a cifrei de afaceri, pana la 221 mil. lei (60 mil. euro).

„Criza economica este resimtita cu precadere de sectorul constructiilor si in aceste conditii nici Saint-Gobain Constructions Products Romania, fosta Rigips, nu-si previzioneaza cresteri ale cifrei de afaceri", a declarat pentru ZF Constantin Hariton, directorul general al Saint-Gobain Construction Products.
Compania a finalizat la inceputului acestui an investitiile in majorarea productiei cu circa 30%, pana la 16,2 milioane de metri patrati de gips-carton la fabrica de la Turda. Valoarea totala a investitiilor SGCP se ridica pana in prezent la peste 45 de milioane de euro din 1999 si pana in prezent. Compania detine o fabrica de ipsos si una de gips-carton la Turda.
„De la preluare, fabrica de ipsos de la Turda a beneficiat de investitii in modernizarea tehnologiei, a fost dezvoltata o noua gama de ipsosuri, au fost achizitionate echipamente mobile in cariera si fabrica, iar la scurt timp a fost marita capacitatea de productie. Investitiile la fabrica de placi de gips-carton au constat in reinnoirea instalatiilor tehnologice (...) si la inceputul acestui an, marirea capacitatii de productie", afirma Hariton. In plus, compania a realizat si investitii in infrastructura de acces catre fabrica si a consolidat si modernizat podul peste raul Aries - care a facut posibil accesul usor catre Cheile Turzii.
Grupul francez Saint-Gobain a preluat in 2005 operatiunile grupului britanic BPB, care detinea compania Rigips Romania, si a decis recent sa schimbe denumirea companiei in Saint-Gobain Construction Products.
„Schimbarea denumirii companiei in Saint-Gobain Construction Products nu afecteaza produsele cu brandul Rigips", explica Hariton.
BPB a intrat pe piata locala in 1999 prin preluarea Gypsum Turda, iar ulterior a investit circa 10 milioane de euro in dezvoltarea activitatii companiei. In 2005, Rigips a finalizat o investitie de 32 de milioane de euro intr-o noua fabrica, cu o capacitate anuala de circa 12 milioane de metri patrati, care a fost majorata ulterior la inceputul acestui an.
Compania a fost interesata anul trecut sa inceapa o investitie de 70 de milioane de euro intr-o noua fabrica de gips-carton la Turceni si a participat la o licitatie de achizitie de gips sintetic de la Complexul Energetic Turceni, insa a pierdut in fata grupului francez Lafarge.
Gipsul sintetic poate fi utilizat ca alternativa pentru gipsul natural in procesul de productie a materialelor din gips-carton. Consumul de gips-carton s-a ridicat in 2008 la circa 150 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul precedent, principalii competitori ai companiei SGCP fiind Lafarge Arcom Gips, care detine o unitate de productie in Bucuresti, si companiile Knauf si Norgips, detinute de grupul german Knauf, care are o retea puternica de distributie pe piata locala.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO