Companii

Petrolexportimport a depasit deja bugetul pe 2004

27.10.2004, 00:00 15

Casa de comert de produse petroliere Petrolexportimport SA Bucuresti a depasit in primele noua luni ale anului rezultatele bugetate pentru intregul an, pe fondul cresterii volumului de operatiuni de comert, dar si in valoare a acestora.
Compania a realizat in perioada mentionata o cifra de afaceri de 1.514 miliarde lei (37 milioane euro), in crestere cu circa 50% in lei, in timp ce in euro rata de crestere este de 32%.
"Petrolexportimport avea pentru acest bugetata o cifra de afaceri pentru intregul an de 1.400 miliarde lei si un profit net de 18,1 miliarde lei, rezultate care au fost depasite. In aceasta situatie, tinta noastra pana la finele anului este o cifra de afaceri de circa 1.500 miliarde lei", au spus reprezentantii companiei.
Profitul net la Petrolexportimport pe primele trei trimestre este de circa 28,7 miliarde lei (705 mii euro), in scadere fata de perioada similara a anului anterior, cand s-a inregistrat o valoare de 33,4 miliarde lei (908 mii euro).
Rentabilitatea companiei a avut de suferit in special de pe urma cheltuielilor privind marfurile, care s-au dublat fata de primele noua luni din 2003, crescand de la 725 miliarde lei pana la 1.409 miliarde lei (34,5 mil. euro), dupa cum rezulta din contul de profit si pierdere.
Casa de comert avea cu ani in urma un monopol asupra importului si exportului de produse petroliere de pe piata romaneasca, insa in ultimii ani s-a reorientat catre comertul de pe piata interna, fara sa mai faca operatiuni de export - import.
Afacerile cu motorina reprezinta mai mult de 50% din afacerile totale ale Petrolexportimport, ai carui principali clienti sunt acum companii de distributie a produselor petroliere.
Petrolexportimport a realizat in perioada mentionata venituri totale de 37,4 milioane euro, fata de circa 28 mil. euro anul trecut.
Furnizorul de produse petroliere a realizat o cifra de afaceri de 1.458 miliarde lei (38,8 milioane euro) si un profit net de peste 60 miliarde lei (1,6 mil. euro).
Cei mai mari exportatori de produse petroliere din Romania sunt Petrom si grupul privat Rompetrol, primii doi jucatori de pe piata interna si care au in proprietate trei rafinarii mari de pe piata locala. Valoarea annuala a exporturilor facute de cele doua companii este de circa 700 - 800 milioane euro, potrivit unor estimari.
Petrolexportimport s-a infiintat in 1948, avand ca obiect principal de activitate exportul petrolului si al tuturor derivatelor petroliere. Din 1991, firma s-a transformat in societate pe actiuni, fiind principalul operator de trading (comert) pentru sistemul de rafinare romanesc. Din 2000, societatea s-a privatizat, structura actionariatului fiind, conform ultimelor date disponibile, Laird Resources - 71,53%, actionarii privati - 21,73%, precum si un pachet de actiuni la dispozitia societatii Petrolexportimport SA.
Actiunile sunt listate pe Bursa de Valori Bucuresti, sub simbolul PEI, la o valoare de circa 1.020 lei per actiune, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera a companiei in valoare de 10,14 milioane euro.
Capitalul social al companiei este de circa 61,3 miliarde lei, impartit in 408.697 de actiuni cu o valoare nominala de 150.000 lei per actiune. Numarul mediu de salariati este de circa 41 de angajati, conform ultimelor date facute publice.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO