Companii

Petrom a externalizat o flota de 1.500 de masini catre LeasePlan si ALD Automotive

14.03.2010, 23:07 2737

OMV - Petrom, cea mai mare companie locala, a externalizatmanagementul unei flote de peste 1.500 de autovehicule catrecompaniile de leasing operational LeasePlan si ALD Automotive,valoarea contractelor fiind de peste 30 de milioane de euro,potrivit estimarilor ZF.

ALD Automotive, detinuta de BRD, si LeasePlan Romania,controlata de grupul Volkswagen, sunt doua din primele cincicompanii de leasing operational din Romania. Flota de autoturismeOMV Petrom este formata in principal din automobile Skoda Octaviade culoare albastra, cu motorizare 1,9 TDI 105 CP, alarma, 6airbag-uri, climatizare automata si sistemul de siguranta ESP.

Potrivit informatiilor din piata, rata lunara pentru o SkodaOctavia cu aceasta echipare contractata prin leasing operational,care include atat rata automobilului, cat si serviciile aferente,ajunge la 600 - 650 de euro pentru un contract de 36 de luni si unrulaj de 150.000 km. Potrivit acestor date, pentru un parc de 1.500de automobile, contractele aferente au o valoare cumulata deaproape 33 de milioane de euro, pentru trei ani, perioada medie pecare se deruleaza un contract de leasing operational.

De ce apeleaza la leasing operational

Petrom a vandut in urma cu o luna catre ALD Automotive o flotace depaseste 500 de automobile prin sistem sale&lease back.Printr-un astfel de contract o companie poate vinde flota propriecatre o companie de leasing operational dupa care inchiriazamasinile pe o perioada determinata achitand o rata lunara careinclude atat valoarea de amortizare a bunului, cat si serviciile deutilizare incluse. Reprezentantii ALD au declarat ca in cursulanului vor mai livra automobile suplimentare noi catre Petrom,flota urmand sa creasca.

"Criza va accentua aceasta tendinta de a te muta de la leasingfinanciar la leasing operational. Prin sales&lease back firmatransfera riscul, eficientizeaza organigrama si reduce unul dincele mai importante costuri de exploatare", a declarat VincentKneppert, director general al ALD Automotive.

Contractul de leasing operational transfera de la utilizator lacompania de leasing toate actiunile de gestionare, precumrealizarea inmatricularii, plata asigurarilor, mentenanta,administrarea anvelopelor, managementul combustibilului si poateinclude si inlocuirea autombilului in cazul in care acesta esteimobilizat pentru reparatii.

La finalul lui 2009 flota administrata de ALD avea 5.147 deautomobile, iar planul pentru 2010 presupune depasirea pragului de6.000 de unitati. "Strategia noastra pentru 2010 nu este sa gasimmai multi clienti, ci sa-i securizam pe cei pe care ii avem", aspus Kneppert.

La finalul saptamanii trecute OMV Petrom a externalizat inca oparte a flotei proprii (peste 1.000 de automobile) catre LeasePlanRomania, companie controlata de grupul Volkswagen.

Una din patru masini administrate de LeasePlan este aPetrom

"Cea mai mare flota aflata in administrarea LeasePlan Romaniaapartine OMV Petrom si numara peste 1.000 de autovehicule insistemul "sale & lease back" si autovehicule noi in sistem deleasing operational, pentru care se asigura si servicii demanagement de flote. Totodata, LeasePlan a asigurat pentru OMVPetrom si vanzarea flotei scoase din uz", au declaratreprezentantii LeasePlan.

La finalul lunii trecute flota administrata de LeasePlan numarapeste 3.700 de autovehicule, utilizate de clienti din domeniulfarma (Novartis, Actavis, Merck), IT (IBM si Siemens), bancar (BCR,Bancpost) sau FMCG (Metro, Colgate-Palmolive).

Din domeniul energetic LeasePlan mai are un contract cu CEZRomania. Pentru 2010 compania a estimat anterior pentru ZF ca flotaurmeaza sa ajunga la 5.000 de unitati, in timp ce valoareaactivelor va ajunge la 37 de milioane de euro, iar cifra de afacerise va dubla, la 20 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO