Companii

Petrom se pregateste de exportul de gaze. Transgaz confirma

Petrom se pregateste de exportul de gaze. Transgaz confirma
23.09.2009, 17:40 45

Petrom, cea mai mare companie locala care impreuna cu Romgazasigura jumatate din productia interna de gaze naturale a Romaniei,se pregateste pentru exportul de gaze dupa ce va supune aprobariiactionarilor schimbarea scopului si obiectului de activitate alfirmei in adunarea generala din 20 octombrie.

Astfel, in anexa convocarii generale se propune completareaobiectului de activitate al companiei cu un lucru: exportul de gazenaturale.

"Petrom are ca scop explorarea si exploatarea zacamintelor depetrol si gaze naturale, precum si importul si exportul de petrolsi gaze naturale, prelucrarea si rafinarea, transportul sicomercializarea cu ridicata si cu amanuntul a petrolului si aproduselor petroliere", se precizeaza in convocatorul Petrom.Initial, in actul constitutiv al societatii, exportul de gazenaturale nu figura ca obiect de activitate al companiei.Reprezentantii Petrom nu au comentat aceasta modificare pana lainchiderea editiei.

Modificarea vine in contextual in care de la anul se va pune infunctiune conducta de gaze Arad-Szeged, care practic vainterconecta sistemul de transport al Romaniei cu cel al Ungariei,facand astfel posibil atat exportul de gaze naturale, cat siimportul.

Petrom, dar si Romgaz au anuntat in repetate randuri ca suntinteresate se exporte cantitati de gaze naturale mai ales inconditiile in care ambii producatori vand pe piata interna gazul laun pret recomandat de Autoritatea Nationala de Reglementare indomeniul Energiei (ANRE), pret care este la jumatatea celuistabilit prin cotatiile internationale.

Totodata, aceste exporturi de gaze naturale ar interveni incontextul in care productia celor doua companii este in scadere inultimii ani, iar consumul national oricum nu este acoperit doar decele doua companii, ci si prin intermediul importurilor dinRusia.

"Conform prevederilor acordului de dezvoltare in comun, intr-oprima etapa, a carei durata nu a fost precizata, conductaArad-Szeged va fi unidirectionala in sensul in care gazul va«curge» doar dinspre Ungaria spre Romania. Ca urmare nu s-aintreprins nimic in vederea rezervarii unor capacitati de export.Se are in vedere, fara a exista un termen precis, sa se asigure inviitor conditii tehnice pentru o functionare bidirectionala aconductei", spun reprezentantii Transgaz, companie care impreuna cuMOL (Ungaria) a realizat aceasta investitie.

Pana acum au fost inregistrate patru oferte pentru rezervarea decapacitate pe Arad - Szeged si anume: E.ON Gaz Romania, DistrigazSud, Petrom Gas si MOL Energy Trade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO