Companii

Petrom valoreaza mai mult decat OMV

02.07.2008, 19:12 38

Principalele active ale Petrom, respectiv rezervele de titei, cele doua rafinarii - Petrobrazi si Arpechim - si reteaua de benzinarii valoreaza in prezent peste 35 de miliarde de dolari (21,8 miliarde de euro), de doua ori si jumatate mai mult decat in urma cu un an, potrivit unui raport emis de analistii Raiffeisen Centrobank Austria (RCB) privind actiunile grupului OMV, actionarul majoritar al Petrom.
Activele similare ale OMV, excluzand participatiile detinute in alte companii, sunt evaluate de analistii RCB la 30,2 miliarde de dolari (18,8 miliarde de euro).
Cel mai valoros activ al Petrom il reprezinta rezervele sale de petrol si gaze naturale, a caror valoare a crescut puternic in ultimul an, in conditiile dublarii pretului barilului de titei. Rezervele de titei si gaze ale Petrom sunt evaluate in prezent la 27,2 mld. dolari (circa 17 mld. euro), fata de 10 mld. dolari in urma cu un an. Petrom dispune, potrivit estimarilor, de rezerve de 1,435 miliarde de barili de petrol si gaze naturale, pe care analistii RCB le-au evaluat la un pret mediu de 19 dolari/baril.
In comparatie, rezervele OMV sunt de circa 601 milioane de barili, fiind evaluate la 11,4 mld. dolari (7,1 mld. euro). In evaluarea rezervelor Petrom, analistii Raiffeisen au luat in calcul "rezervele certe si probabile" (2P), care reprezinta o estimare conservatoare a rezervelor de hidrocarburi ale unei companii, spre deosebire de "rezervele certe, probabile si posibile" - varianta optimista. Cele doua rafinarii ale Petrom au inregistrat, de asemenea, o crestere de peste doua ori a valorii in ultimul an, de la 2,8 mld. dolari la 6,52 mld. dolari (4 mld. euro), in timp ce reteaua de benzinarii valoreaza aproape 1,3 mld. dolari (0,8 mld. euro).
OMV a preluat pachetul majoritar de 51% din Petrom, in 2004, pentru suma de
1,47 mld. euro, din care 669 mil. euro a reprezentat pretul unui pachet de 33% din actiuni, iar restul de 801 mil. euro a fost aportul OMV la capitalul Petrom. OMV mai detine 20,2% din grupul ungar Mol, 40,7% din compania turca Petrol Ofisi, 36% din grupul petrochimic Borealis si 50% din compania austriaca EconGas. Valoarea totala neta a activelor si participatiilor detinute de OMV se ridica la 37,4 mld. dolari (24 mld. euro), echivalentul a 80,8 euro/actiune. Analistii Raiffeisen evalueaza actiunile OMV la 67 de euro, cu 35% peste pretul actual de pe Bursa din Viena, de circa 50 de euro. Capitalizarea OMV se ridica in prezent la aproape 15 mld. euro, de doua ori mai mare decat valoarea bursiera a Petrom, de 7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO