Companii

Pfizer critica reformele medicale din Germania

23.10.2003, 00:00 13





Directorul executiv al Pfizer Inc. a criticat planul de reforme medicale al Guvernului german, apreciind ca Europa risca sa-si sufoce industria farmaceutica prin legislatia neinspirata, relateaza Reuters.



Guvernul Schroeder a initiat un pachet legislativ care vizeaza reducerea cu cateva miliarde de euro a cheltuielilor pentru sanatate, in principal prin impunerea unui plafon bugetar pentru companiile de asigurari de sanatate, ceea ce a determinat firmele farmaceutice sa avertizeze ca vor fi organizate mai putine activitati de cercetare.



"Europa rateaza o oportunitate majora", a declarat directorul executiv al Pfizer Henry McKinnell, la Berlin. "Cred ca avem o problema, cred ca lucrurile se indreapta spre mai rau", a adaugat el.



Guvernele europene sunt nevoite sa se confrunte cu cresterea alarmanta a cheltuielilor medicale pe masura ce cresc speranta de viata si media de varsta a populatiei.



Insa McKinnell a subliniat ca a alege reducerea cheltuielilor in locul incurajarii investitiilor in medicamente capabile sa previna sau sa controleze bolile de durata precum diabetul, Alzheimer sau afectiunile cardiovasculare, conduce la asistenta medicala ineficienta si poate handicapa cercetarea locala. "In urma cu 40 de ani, Germania era izvorul medicinei moderne. Nimeni nu mai crede acest lucru astazi", a declarat el.



"Politicile guvernamentale care se axeaza asupra costurilor serviciilor medicale, reducerii preturilor medicamentelor moderne si limitarii accesului la aceste produse dauneaza oamenilor din Germania si Europa si conduce la distrugerea industriei farmaceutice din Germania si Europa", a insistat McKinnell.



El se va intalni cu ministrul german al Economiei, Wolfgang Clement, pentru a discuta o versiune similara parteneriatului incheiat de companie cu statul american Florida, prin care medicamentele produse de Pfizer se bucura de un statut preferential in sistemul de stat Medicaid, iar firma furnizeaza servicii care permit o reducere a costurilor medicale pentru bolnavii cronic.



Pfizer, cel mai important producator de medicamente de pe piata germana, s-a alaturat deciziei adoptate de Merck & Co, mutandu-si activitatile de cercetare din Germania in Marea Britanie.(A.B.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO