Companii

Piata auto asteapta cu emotie datele pe octombrie

Piata auto asteapta cu emotie datele pe octombrie
18.11.2008, 14:57 8

Astazi vor fi comunicate datele oficiale cu privire la vanzarile de autovehicule in luna octombrie de catre Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care ar putea indica prima scadere brusca a pietei din ultimii opt ani.

Vanzarile de autovehicule au scazut pe piata locala la nivelul lunii octombrie cu aproximativ 30%, potrivit datelor preliminare ale Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, citate de Automobile Dacia. Astfel, vanzarile de autovehicule la nivelul lunii octombrie au atins nivelul de aproximativ 23.526 de autovehicule, cu aproape 20% mai putin decat in luna septembrie.
In luna octombrie din acest an numarul de masini noi inmatriculate a scazut cu 10,7% fata de aceeasi luna a anului trecut, de la 27.376 unitati la 24.438 automobile, potrivit statisticilor Ministerului de Interne.
Numarul inmatricularilor de autoturisme second-hand de import a crescut cu 104,8% in primele zece luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 205.086 de unitati, iar inregistrarile de masini noi au scazut cu 2,4%, pentru aceleasi perioade de raportare, la 252.935 automobile.
Mercedes-Benz Romania, importatorul marcilor grupurilor Daimler si Chrysler pe piata locala, a inregistrat in octombrie o scadere de 19%, la 618 autovehicule, fata de 766 in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit oficialilor companiei. Aceeasi scadere de aproape 20% a inregistrat-o si AutoItalia, reprezentantul pe piata locala al marcilor Grupului Fiat si SsangYong, dar si marca Volkswagen reprezentata de Porsche Romania.
Brent Valmar, vicepresedintele APIA, care mai detine si functia de director general al Porsche Romania, cel mai mare jucator de pe piata de profil, estimeaza ca in 2009 vanzarile de autoturisme vor scadea pana la 275.000 de unitati, fata de 315.000 in 2007.
In aceleasi conditii, Herbert Stein, presedintele AutoItalia, estimeaza ca in 2009 piata auto va inregistra o scadere de pana la 20% fata de anul curent.
In conditiile actuale ale crizei financiare, organizarea Salonului Auto de la Bucuresti in 2009 este posibil sa fie amanata sau anulata, potrivit declaratiilor anterioare ale lui Brent Valmar, deoarece mai multi importatori ar prefera realizarea de campanii de promovare proprii si nu ar dori sa investeasca in participarea la SIAB.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO