Companii

Piata berii, prea aglomerata pentru danezii de la Royal Unibrew

07.06.2005, 18:59 34

Competitia acerba de pe piata romåneasca a berii, unde sunt prezenti patru din cei cinci mari producatori de bere la nivel mondial, ii tine deocamdata departe de Romånia pe danezii de la Royal Unibrew, desi acestia au o prezenta puternica in unele state din fostul bloc comunist.

a??Conform planului nostru strategic, Romånia nu reprezinta o zona de interes pentru Royal Unibrewa??, spune Christian Malling, communication manager al Royal Unibrew, producatorul marcilor Faxe, Albany si Ceres.

Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Producatoare de Bere din Romånia (PSPBR), care grupeaza jucatorii de dimensiuni mici si medii, confirma ca piata romåneasca a berii este prea aglomerata, iar cresterile din anii urmatori vor fi acoperite intr-o mare masura de marii jucatori.

a??Competitia este foarte puternica, iar cresterile de 3-4 milioane de hectolitri prognozate pentru anii urmatori (n.r. - anul trecut piata a avut un volum de 14 milioane de hectolitri) vor fi absorbite de cei patru mari jucatori - Brau Union, Interbrew, SAB Miller si Tuborg - care vor lua circa 2,5 milioane de hectolitri, in timp ce jucatorii de dimensiuni medii si mici vor lua restula??, sustine Versescu.

El spune ca in urmatorii ani consumul de bere din Romånia va urca de la circa 66 de litri/cap de locuitor la 85 de litri/cap de locuitor in varianta optimista si 80 de litri/cap de locuitor in varianta pesimista. a??Exista semnale ca piata neagra a bauturilor alcoolice, care a avut efecte negative si asupra pietei berii, va scadea si in plus nivelul de trai va scadea. E posibil ca in Romånia berea sa devina sampania muncitorilor, asa cum se intåmpla in Cehiaa??, spune Versescu.

Royal Unibrew (care si-a schimbat denumirea in urma cu o saptamåna din Brrygerygruppen) detine cote de piata importante in tarile fostului bloc comunist - in Polonia unde a achizitionat recent o noua facilitate de productie si in tarile baltice. Vånzarile companiei s-au ridicat anul trecut la aproape 400 de milioane de euro.

Piata romåneasca a berii a atins anul trecut 600 de milioane de euro (14 milioane de hectolitri), in crestere usoara fata de anul precedent, cånd s-a oprit la 550 de milioane de euro (12,8 milioane de hectolitri).

Liderul pietei a ramas anul trecut Brau Union, filiala olandezilor de la Heineken, urmat de Compania de Bere Romånia (CBR) detinuta de sud-africanii de la SAB Miller, si Interbrew Romånia, filiala liderului mondial InBev. Pe locul patru a urcat vertiginos European Drinks. Locul cinci este ocupat de Tuborg Romånia care face parte din grupul danez Carlsberg - locul cinci mondial. Dupa Bere Mures si Bermas Suceva, afaceri dezvoltate de antreprenori autohtoni sau detinute de investitori locali, pe locul urmator urmeaza Martens Galati, filiala numarului patru de pe piata belgiana a berii Martens Breweries.

Anul trecut piata s-a schimbat radical in segmentul berii populare si in special al berii la PET, dar a suferit modificari si in segmentul premium si superpremium, dupa intrarea unor noi marci. Conform unui studiu al companiei de cercetare a pietei MEMRB, cei cinci mari jucatori - Brau Union, SAB Miller, Interbrew, European Drinks si URBB - si-au marit substantial anul trecut cotele de piata, ajungånd sa detina o cota de piata in volum de 83,9% fata de 63,2% in 2003. Valoric, cei cinci au atins cota de 87,3%, fata de numai 67,2% in 2003. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO