Companii

Piata de chartere, minus 40%

25.08.2009, 00:00 34

Desi vara aceasta erau programate in total 93 de curse charter saptamanal pe destinatii de vacanta externe, acest numar s-a redus pe fondul cererii in scadere pentru pachetele de vacanta in strainatate.

"Numarul total al turistilor care au plecat cu autocarul sau avionul in vacanta in strainatate a scazut cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Zborurile charter s-au redus pe fondul crizei economice de pe piata. Asistam la un regres al vanzarilor in lunile iulie si august, insa este un an de criza", a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Agentiile de turism care vand sejururi in destinatii externe s-au adaptat conditiilor din piata prin realizarea de aliante sau anularea unor zboruri pe care le aveau.

Daca inainte zburau trei sau cinci chartere pe o destinatie, acum mai opereaza doar un avion. "Au aparut aliante intre touroperatorii care isi impart locurile intr-o aeronava care are intre 116 si 200 de locuri in functie de destinatia spre care zboara", spune Sorin Vaduvoiu, directorul executiv al agentiei de turism Perfect Tour. Pretul mediu al unui loc intr-un avion charter este de 300-350 de euro. "O estimare exacta a valorii pietei charterelor nu se poate face, deoarece nu sunt date legate de numarul total de locuri", a spus el.

Anul trecut au mers in vacante pe curse charter aproape 200.000 de persoane, potrivit lui Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT. Nu doar agentiile de turism au de pierdut, dar si companiile aeriene care inchiriaza aeronavele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO