Companii

Piata de fuziuni si achizitii a scazut cu 70% in T3

27.10.2008, 13:40 19

Piata locala de fuziuni si achizitii (M&A) a atins valoarea de 975 mil. euro in cel de-al treilea trimestru al anului, in scadere cu 70% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand in Romania s-au semnat deal-uri de aproape 3,3 mld. euro. Numarul tranzactiilor incheiate s-a dublat insa fata de trimestrul trei al anului trecut, potrivit datelor bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania.

"Numarul de tranzactii in crestere fata de o valoare totala in neta scadere inseamna o valoare medie de numai 32 de milioane de euro in T3 2008 (trimestrul trei - n.red.), fata de 148 milioane de euro fata de T3 2007", a spus Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania SRL. Cumulat insa in primele noua luni ale anului, piata de fuziuni si achizitii a scazut cu doar 4,5%, pana la 4,6 miliarde de euro, in conditiile in care in prima jumatate a crescut cu 150%.
"Chiar daca trimestrul trei din 2008 a inregistrat o scadere vizibila de ritm fata de perioada similara din 2007, per total, la noua luni 2008 comparativ cu noua luni 2007 avem o scadere mult mai mica a valorii totale a pietei de M&A, la 4,657 miliarde de euro fata de 4,877 miliarde de euro. Excluzand mega tranzactia (deal de peste 1 mld. euro - n.red.) Rompetrol in 2007, dar si Enel - Electrica Muntenia Sud in 2008, am putea chiar afirma ca piata de M&A din Romania a crescut", a spus Ioana Filipescu. Astfel in primele trei trimestre ale acestui an, pe plan local s-au incheiat 136 de deal-uri, comparativ cu 78 in aceeasi perioada din 2007.
"Intr-o prima faza, adica pana la mijlocul lunii septembrie, situatia defavorabila a celorlalte piete, in special a pietei americane, dar si a celor mature din Europa de Vest, a determinat o directionare a fluxurilor investitionale catre regiune. Tot factor favorizant a fost si descresterea graduala a leverage-ului (finantarea achizitiilor prin intermediul creditelor bancare - n.red.), ceea ce a favorizat regiunea, generatoare de tranzactii de volum mai mic si de rate de crestere superioare, astfel oferind randamente comparativ superioare", a msi spus Ioana Filipescu.
 
  • Cititi o analiza despre piata de M&A in numarul de maine al ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO