Companii

Piaţa de medicamente rămâne pe plus şi în trimestrul III: avans de 20,4%

Autor: Ioana David

04.11.2010, 23:48 32

Piaţa a avut o evoluţie bună pe toată perioadă crizei, însă,comparativ cu trimestrul doi, vânzările au consemnat o uşoarăîncetinere, astfel că s-a ajuns de la un plus de 35% în aceaperioadă, recordul ultimilor ani, la 20,4% în trimestrultrei.

De la începutul anului, piaţa a fost menţinută pe plus în principalde majorarea preţului aprobată de Ministerul Sănătăţii de la 1aprilie.
"Deşi valorile şi creşterile de piaţă rămân atractive, apreciem căexistă cel puţin două mari probleme în privinţa evoluţiilorviitoare ale pieţei. Pe de o parte, termenele de plată cătrefarmacii, care reprezintă aproape 90% din piaţă, sunt lungi (peste6 luni), astfel că avem pe piaţă credite comerciale sau financiarede peste 1 miliard de euro (...) Pe de altă parte, redu­cereasusţinerii publice pentru unele categorii măreşte cheltuielileout-of-pocket (din buzunar - n. red.) ale pacienţilor pentrumenţinerea unui număr mare de tratamente", a spus Petru Crăciun,directorul general al Cegedim.
De la 1 iulie au intrat în vigoare noi modalităţi de compensare amedica­mentelor al căror scop este, conform autorităţilor, dereducere a consumului de medicamente scumpe. Aceste măsuri seaşteptau să aibă impact în piaţă încă din trimestrul trei.

Cegedim afirmă că în T3 comparativ cu T2 s-a observat o reducere cu9,8% a volumului de medicamente care se elibe­rează pe bază deprescripţie. Compania prognozează pentru 2010 o creştere de 9,2% înlei comparativ cu 2009, iar în 2011 de 5,6% în lei.
"Evoluţia în trimestrul patru depinde de finanţarea sistemului,care se confruntă cu problem grave în continuare, de deznodământulcazurilor de insolvenţă iminentă şi de manifestările sezoniere", aspus Dragoş Damian, CEO al producătorul Terapia Ranbaxy.
Cele mai mari segmente ale pieţei au rămas în trimestrul treimedicamentele pentru inimă, cele oncologice şi cele pentru sistemuldigestiv şi metabolism.
Topul celor mai mari jucători din industria de medicamente nu asuferit schimbări, pe primele locuri aflându-se în continuareSanofi-Aventis (împreună cu Zentiva), Roche, Pfizer, Novartis,GlaxoSmithKline (GSK), Servier, Merck, AstraZeneca, Daiichi-Sankyoşi Abbott.

"Totuşi, pentru ca ritmul de creştere al pieţei în 2010 să scadăsub 10% faţă de 2009, cum anticipează unele prognoze, ar însemna capiaţa să scadă în trimestrul patru 2010 faţă de trimestrul patru2009, ceea este puţin probabil. Şi la o piaţă de aceeaşi valoare întrimestrul patru ar însemna ca piaţa să crească cu peste 12%", aadăugat Damian.
În ultima perioadă în piaţa de medicamente s-a intensificat,potrivit ju­cătorilor, aşa-numitul export paralel (medicamentecumpărate din România şi revândute în statele unde preţurile suntmai mari), ceea ce ar putea determina redu­cerea expunerii lor pepiaţa românească, adică să renunţe la anumite medicamente dinportofoliu.
Jucătorii din această industrie au primit o gură de oxigen după cela mijlocul lunii octombrie ministrul sănătăţii a spus că a plătitfarmaciilor din ţară arierate de peste 2 mld. lei după ce larectificarea bugetară din august 2010, ministerului i s-a atribuitsuma de 2,9 mld. lei, din care 0,8 mld. lei urmau să revină pentruplata arieratelor spitalelor.
ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO