Companii

Piaţa farma a intrat pe scădere în T2: accentul se pune pe profitabilitate şi mai puţin pe vânzări

Piaţa farma a intrat pe scădere în T2: accentul se pune pe profitabilitate şi mai puţin pe vânzări

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana David

08.08.2012, 00:04 450

Piaţa de medicamente a încetinit puternic în trimestrul doi al acestui an şi a avut o scădere de 2,5% în euro, respectiv o creştere de 4,4% în lei, până la 626 mil. euro (2,77 mld. lei), arată datele companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România.

Rezultatele din această perioadă vin după ce în primele trei luni ale anului vân­zările s-au majorat cu 21% în lei (18% în euro), iar explicaţia este că firmele s-au concentrat în cel de-al doilea trimestru mai puţin pe vânzări, fiind atente în prin­cipal la profita­bilitate. Din punctul de vedere al numărului de uni­tăţi vândute, pia­ţa s-a contractat uşor, iar preţul me­diu al unei cutii de pastile a atins 22,4 lei. Altfel spus, s-au vândut mai puţine cutii de pastile, dar mai scumpe.

"Reducerea se­rioa­să a creşterii pieţei în lei, dublată de uşoa­ra scădere în volum, arată primul im­pact semnificativ al măsurilor de imple­men­tare a taxei claw-back: accentul este de­plasat forţat dinspre vânzări către profita­bi­li­tate pentru majo­ritatea companiilor", a spus Petru Crăciun, directorul general al Ce­gedim România.
Clawback-ul, o taxă pe vânzările de pro­duse compensate, se aplică din ultimul tri­mestru al anului 2011, iar producătorii sus­ţin că a ajuns la un nivel extrem de mare, de 30% din vânzări, şi că în acest fel vor fi ne­voiţi să-şi revizuiască portofoliile. Tot­odată, plata acestei taxe a dat peste cap bu­getele com­pani­ilor, de­oarece su­ma a fost cu mult peste aşteptările celor din industrie.
Agenţia Na­ţio­nală de Ad­minis­trare Fis­cală (ANAF) a încasat 335,82 mil. lei (76 mil. euro) în luna mai a acestui an pentru taxa de clawback (pen­tru vânzările din primul tri­mes­tru al anului), arată datele instituţiei.
Vând mai puţin, clawback mai mic
Şi jucătorii din pia­ţă sunt de părere că piaţa s-a contractat din cauza acestei taxe, iar luna aprilie a fost ex­trem de slabă, "cum de mult timp nu a mai fost în industrie".
"La Antibiotice suntem în cifrele pla­ni­ficate la şase luni, dar în piaţă probabil că nimeni nu se aştepta ca acest clawback să dispară, astfel că au existat companii care au luat «piciorul de pe pedala de pe accele­raţie»", a spus Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi.
El a adăugat că luna apri­lie a fost extrem de slabă, în condiţiile în care industria se aştepta la o perioadă bună du­pă ce februarie a fost extrem de dificilă din cauza condiţiilor meteo. "A fost şi o reţi­ne­re din partea cum­pă­rătorilor farmacii, cau­zată de lipsa cash-ului", a mai explicat Nani.
Cea mai mare creştere, de aproape 8%, a fost înregistrată la vânzările prin spitale, în timp ce în retail majorarea a fost de aproape 4%.
Cumulat în primele şase luni, vânzările de medicamente (eliberate către pacienţi la nivel de preţ de distribuţie) s-au majorat cu 12,6% în lei (7,2% în euro). Medica­mentele pentru inimă au rămas cel mai mare segment al pieţei, cu o cotă de 18,2%.
În top zece al celor mai mari 10 ju­că­tori din in­dus­trie nu a existat nicio schim­bare, lider rămânând grupul francez Sanofi. La nivelul po­zi­ţiilor 11-20 au existat trei mo­di­fi­cări: John­son & John­son a cres­cut două po­ziţii, Me­nari­ni o poziţie, iar Elil Lilly a căzut trei locuri.
În semestrul doi al anului, piaţa va avea o creştere uşoară, sunt de părere com­paniile.
"Prognoza la nivelul anului 2012 ră­mâ­ne pe creştere cu 8,9% în lei, însă poate să fie infirmată cu destulă uşurinţă în ambele sen­suri: fie o creştere mai mare, datorită ne­voilor ridicate de tratament, fie o creştere re­dusă sau scădere din cauza volatilităţii şi in­certitudinilor din piaţă", este de părere Pe­tru Crăciun, directorul general al Ce­gedim România.
Ioan Nani de la Antibiotice Iaşi spune că avansul moderat al pieţei va fi determinat de clase precum produsele pentru cancer sau cele pentru inimă.
"Toată lumea este speriată şi din cauza cursului şi a lipsei de finanţare. (...) Va fi o politică de prudenţă", a mai spus Nani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO