Companii

Piata farma nu da inapoi nici in ianuarie: plus 12% la inceput de an

Piata farma nu da inapoi nici in ianuarie: plus 12% la inceput de an
21.03.2010, 23:10 26

Piata farmaceutica locala a crescut cu 12% in lei in ianuariecomparativ cu ianuarie 2009, atingand 748,54 mil. lei (180,76 mil.euro), potrivit datelor companiei de analiza si studii de piataCegedim Romania.

Piata ramane in acest fel pe panta ascendenta a ultimilor ani,in 2009 spre exemplu avansul fiind de 13,1% fata de anul anterior,iar in 2008 de 17,7%.

"Cresterea in valoarea s-a datorat sperantei ca odata cuintrarea in noul an vor fi achitate datoriile, ceea ce nu s-aintamplat decat partial si nu stiu daca la fel pentru toata lumea",a spus Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania.

In volum insa, piata a scazut cu 7,7% pana la 39,4 milioane deunitati, in linie cu 2009. Evolutia in directia opusa a vanzarilorin volum si cele in valoare se explica prin faptul ca firmele demedicamente s-au concentrat pe produsele cu preturi ridicate,fenomen aparut dupa ce Ministerul Sanatatii a scazut preturile inurma cu un an.

O evolutie diferita a existat in ianuarie si la vanzarileproduselor care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, careau avansat cu 19%, comparativ cu OTC-urile (produse care se potelibera si fara prescriptie) care au stagnat.

"Concentrarea tratamentului in farmacii cu medicamente pe bazade prescriptie arata ca puterea de cumparare redusa a afectattratamentul afectiunilor simple si ca spitalul nu mai conteazadecat in tratamentele nemedicamentoase", este de parereCraciun.

Comparativ cu alte segmente din economie care au scazut puternicin 2009 si in primele luni din 2010 si in care jucatori importantiau intrat in faliment sau au cerut insolventa, industria demedicamente a fost relativ protejata. Cu o singura exceptie, cea adistribuitorului Montero, care a cerut insolventa, in piata demedicamente nu au existat astfel de situatii. In schimb, jucatoriiau avut probleme cu recuperarea banilor din piata, in conditiileextinderii termenelor de plata.

"Daca valoarea vanzarilor ar fi fost incasata, am fi spus caianuarie este in linia ultimilor patru - cinci ani, insaconcentrarea nevoilor terapeutice pe medicamente care se elibereazape baza de prescriptie in farmacii, la care sustinerea asteptata asistemului public nu se concretizeaza in bani, antreneaza un riscsistemic fara precedent", a mai spus Craciun. La nivel anual, piatade medicamente ruleaza aproximativ 1,9 mld. euro anual, iarpotrivit estimarilor ZF exista premisele ca pana in 2015 sa atinga2,3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO