Companii

Pirelli pune fabrica din Slatina pe primul loc intre cele 13 centre de productie din Europa dupa valoarea investitiilor

Pirelli pune fabrica din Slatina pe primul loc intre cele 13 centre de productie din Europa dupa valoarea investitiilor

Francesco Gori, directorul executiv al Pirelli Tyre: Piata a revenit, exista cresteri puternice de volume peste tot, chiar daca comparam cu un semestru patru din 2009 care a fost foarte slab.

16.03.2010, 23:15 1760

Cele mai mari investitii ale companiei italiene Pirelli inEuropa vor fi realizate in acest an la fabrica din Slatina pentrudezvoltarea celei de-a doua fabrici, potrivit reprezentantilorcompaniei. Francesco Gori, directorul executiv al Pirelli Tyre, a declarat ca in acest an, 300 demilioane de euro vor merge catre unitatile de productie dinRomania, China, Egipt si America de Sud, conform ziarului italianIl Giornale.

"Cresterea pietei (de anvelope - n.red.) este de doua cifre.Acestea vor fi principalele patru zone (China, Egipt, Romania siAmerica de Sud) pe care ne vom concentra in acest an si in 2011", adeclarat Gori. El nu a mentionat valoarea fondurilor alocate pentruRomania, insa proiectul pentru baza locala presupune investitii de250 de milioane de euro pana la finalul lui 2011, cand ar trebuifinalizata a doua etapa a proiectului din Slatina.

Reprezentantii Pirelli au anuntat anterior ca pentru China suntalocate fonduri de 50 de milioane de euro, in timp ce pentru Egiptcompania urmareste cresterea investitiilor locale cu 45 de milioanede dolari (32 de milioane de euro), iar pentru Brazilia cu 100 demilioane de dolari (72 de milioane de euro).

Potrivit estimarilor ZF, diferenta de 145 mil. euro ar puteamerge catre dezvoltarea activitatilor de productie locale.Reprezentantii Pirelli nu au confirmat insa suma.

Pirelli a inaugurat fabrica de anvelope din Romania in urma cuaproximativ patru ani, unitate care are o capacitate de productiede 4 milioane de anvelope anual si in care s-au investit mai multde 170 de milioane de euro. Compania mai are in Romania inparteneriat cu Continental o fabrica de cord metalic in Slatina,unde a investit 25 de milioane de euro, iar prin divizia Ambiente adeschis in 2007 o fabrica de 27 de milioane de euro care producefiltre pentru automobile.

Businessul Pirelli Tyre Romania a crescut pana la 157 demilioane de euro la finalul anului 2008, potrivit ultimelor datefinanciare disponibile, iar numarul angajatilor a ajuns la 1.450 depersoane.

O noua unitate, care dubleaza capacitatea de productie deanvelope premium, ar putea aduce in 2-3 ani inca 1.000 de locuri demunca in municipiul Slatina. Potrivit reprezentantilor companiei,in prezent proiectul se afla in faza de aprobare si de obtinere aautorizatiilor si avizelor de constructie. Primul demers pentruasigurarea finantarii a fost facut in urma cu mai mult de treiluni, cand Pirelli a contractat un imprumut de 50 de milioane deeuro de la Banca Europeana pentru Investitii.

In Romania mai detin fabrici de anvelope Continental, laTimisoara, si Michelin, la Zalau si Floresti.

Revin vanzarile de anvelope

Odata cu prezentarea planurilor de investitii, Francesco Gori amentionat ca in a doua parte a anului va fi inaugurata o fabrica deanvelope cu performante ecologice in Italia, iar in prezent selucreaza la proiecte legate de alianta dintre Fiat si Chrysler.Totodata, el a mentionat ca vanzarile de anvelope au revenit pecrestere in primele luni ale anului. "Piata a revenit, existacresteri puternice de volume peste tot, chiar daca comparam cu unsemestru patru din 2009 care a fost foarte slab", a spus Gori.

Cresterea ar putea fi consemnata insa in piata de inlocuire,deoarece pentru echiparea originala a automobilelor va exista ocerere mai mica, potrivit estimarilor Asociatiei Europene aConstructorilor Auto. ACEA apreciaza ca in 2010 productia deautomobile noi in Europa se va reduce cu 12,2%, la 12,7 milioane deunitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO