Companii

Plaza Centers cumpara mall-uri de 100 milioane de dolari

29.05.2001, 00:00 30



Grupul Plaza Centers (Europe) BV a achizitionat la sfarsitul saptamanii trecute de la compania ungara Duna Palza Kft, pentru 222,5 milioane de marci germane, Duna Plaza Shopping Center sI alte doua mall-uri, prin cea mai mare tranzactie de pe piata ungara de retail.

Plaza Centers a anuntat recent ca are in plan construirea unor mall-uri si in Romania, in care ar putea investi 35 milioane $.

ExpertI de pe piata imobiliara au declarat ca pe viitor astfel de tranzactii vor fi aproape imposibile, datorita faptului ca nu mai exista asemenea active disponibile pe piata de retail.

Conform intelegerii dintre cele doua companii, Plaza Centers va cumpara, pe langa Duna Plaza Shopping Mall sI Sopron Plaza sI Nyiregyhaza Plaza. Duna Plaza va fi vandut pentru aproximativ 150 de milioane de marci germane, iar celelalte doua mall-uri vor costa cate 35 de milioane de marci germane fiecare.

Duna Plaza Kft este divizia ungara a grupului israelian Ofer Brothers.

Intelegerea va fi completata, potrivit presedintelui Plaza Centers, Sammy Smucha, in urmatoarele 45 de zile, iar Plaza Centers va cumpara actiuni ale companiei Duna Plaza Kft.

Venitul total obtinut din chirii pentru cele trei mall-uri este de 23 de milioane de marci annual, ceea ce duce la o rata a rentabilitatii de 10,34%. Duna Plaza genereaza venituri din chirii de 18 milioane marci germane, cu o rata a rentabilitatii de 12%.

Duna Plaza are o suprafata totala de 47.100 metri patratI, din care 11700 metri patratI sunt destinatI birourilor. Celelalte doua mall-uri sunt mai mici: Sopron Plaza are 14000 metri patratI, iar Nyiregyhaza Plaza are 13600 de metri patrati.

Plaza Centers este detinuta in proportie majoritara de Europe Israel Ltd, o companie specializata in investitii in domeniul imobiliar, industria hoteliera sI a echipamentelor medicale.

Initial, Europe Israel Group a fost implicat in construirea Duna Plaza in 1996 impreuna cu Transelektro Rt, iar ulterior sI-a vandut participatia catre Ofer Brothers Group in 1997. Smucha a afirmat ca cele doua grupuri israeliene au cooperat in ridicarea mai multor constructii de acest gen in Israel.

Duna Plaza va fi emblema Plaza Centers, care a construit mai multe complexe de acest gen in Ungaria sI Polonia, a concluzionat Smucha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO