Companii

Polish Enterprise Fund are pregatiti intre 30 si 50 mil. euro pentru investitii

08.10.2004, 00:00 21

Enterprise Investors, compania care administreaza fondul de investitii polonez Polish Enterprise Fund spune ca are pregatiti intre 30 si 50 de milioane de euro pentru investitii pe piata romaneasca. Compania a luat si decizia de a-si deschide o reprezentanta in Romania dupa ce a investit 9 mil. euro in preluarea unui pachet de 41% din actiunile celei mai mari companii locale specializate in credite de consum, Credisson.
"Prima investitie am facut-o pe piata romaneasca in anul 1999, cand alaturi de un consortiu de investitori am cumparat un pachet de actiuni la operatorul de telefonie mobila Orange. A doua tranzactie pe care am facut-o pe piata romaneasca este achizitia de actiuni la Credisson, care tomai s-a incheiat si pe care o pregatim din anul 2001. Sper ca pana la urmatoarea afacere sa nu treaca o perioada la fel de lunga ca intre primele doua investitii, mai ales ca avem si o reprezentanta pe piata romaneasca", a declarat Jacek Siwicki, director partener al Enterprose Investors.
El nu exclude ca urmatoarea tranzactie a Enterprise Investors in Romania sa se petreaca in prima parte a anului viitor.
"Sectoarele pe care le vizam in general pentru a investi sunt cel al bunurilor de consum si retail, serviciile financiare, produsele si serviciile industriale sau serviciile de telefonie. Acestea sunt si domeniile pe care le vizam si in Romania", a completat Siwicki.
Enterprise Investors a atras in prima parte a acestui an un capital de 300 milioane de euro pentru noul sau fond de investitii, Polish Enterprise Fund V, care va investi in principal in Plonia, pentru celelalte state din Europa Centrala si de Est fiind alocata o pondere de 30%-40%.
"Din cei 100-120 de milioane de euro cat reprezinta suma alocata pentru investitii in celelate tari din Europa Centrala si de Est credem ca 30-50 de milioane de euro ar putea ajunge in Romania, daca vom gasi aici oportunitati de investitii", a completat Siwicki.
Polish Enterprise Fund V investeste intre 5 si 45 de milioane de euro, perioada tipica pentru care este mensinuta investitia nainte de a fi vanduta participatia variind intre 3 si 7 ani.
"Prima noastra investitie de pe piata romaneasca, cea de la Orange, ne-a adus pana acum rezultate mai mari decat ne asteptam, asa ca am putea sa o mentinem chiar si doi-trei ani. Cu toate acestea, suntem deschisi la oportunitati pentru un pret bun. Putem face un exit chiar si anul viitor daca, spre exemplu, France Telecom vine la noi sa ne cumpere participatia sau poate daca Orange se coteaza la bursa", a mai spus Siwicki.
Cea mai recenta investitie a Enterprise Investors in Romania, achizitia a 41% din actiunile Credisson va avea, potrivit lui Dariusz Pronczuk, responsabil de investitii in sectorul financiar, o durata de 5 ani pana la momentul exitului.
Pe langa Polish Enterprise Fund (care detine 41% din actiuni), pe lista actionarilor Credisson se mai afla Oresa Ventures cu 37%, Florin Andronescu cu 20% si DBG Eastern Europe - 2%.
Fondul german DBG, a devenit recent si actionar al retailerului de electronice si electrocasnice Flanco.
De altfel, compania Credisson, specializata in acordarea si intermedierea de credite de consum a fost desprinsa anul trecut din cadrul Flanco, pana in aceasta vara, avand si acelasi actionariat.
Credisson a desfasurat pana in prezent, potrivit directorului general Florin Andronescu, credite totale de 290 de milioane de euro, din care 120 de milioane euro reprezinta finantari preluate din activitatea derulata de Flanco.
Anul trecut Credisson International Srl a realizat, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, o cifra de afaceri de 2.950 miliarde lei (aproape 7,9 milioane euro la cursul mediu al BNR), profitul net realizat in fiind de 2.326 miliarde lei (aproape 6,2 milioane euro). ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO