Companii

Porsche Romania, primul importator auto care ajunge la vanzari de un miliard de euro

Porsche Romania, primul importator auto care ajunge la vanzari de un miliard de euro

Click pentru imaginea marita

07.09.2007, 18:37 35

Porsche Romania ar putea deveni in acest an primul importator de automobile care depaseste vanzari de un miliard de euro pe piata interna, in conditiile in care va mentine pana la sfarsitul anului un ritm de vanzari de cel putin 4.000 de unitati pe luna, si va atinge un total de 55.000 de unitati.
Daca ritmul de crestere de pana acum se mentine aproape de 40%, valoarea pietei auto de import ar putea ajunge la 4 miliarde de euro, dupa ce anul trecut a depasit 3 miliarde de euro. In primele sapte luni, ritmul de apreciere al vanzarilor de autoturisme din import a fost de 53%, cu mult peste estimarile initiale ale principalilor jucatori din piata, achizitiile de autovehicule personale fiind favorizate de aprecierea monedei nationale si reducerea usoara a dobanzilor pentru instrumentele de finantare.
Per total, volumul pietei auto interne a crescut cu 22,4% in intervalul ianuarie-iulie, in timp ce estimarile initiale indicau un ritm de 7-10%.
Ritmul de crestere al vanzarilor VW, Audi, Seat, Skoda si Porsche pe piata locala a accelerat in primele opt luni cu 37%, la 37.296 de unitati, pe fondul lansarilor de noi modele si al cresterii pietei.
Potrivit estimarilor ZF, valoarea totala a autoturismelor comercializate de catre Porsche Romania a depasit nivelul de 600 de milioane de euro in primele opt luni ale acestui an si se estimeaza atingerea pragului de un miliard de euro pana la sfarsitul lui 2007 daca tendinta actuala de crestere continua.
Cele peste 37.000 de masini livrate de importator pana la finalul lui august confirma acest potential de crestere, vanzarile in primele opt luni fiind cu numai 6.000 de unitati sub nivelul raportat de companie in 2006. Anul trecut, Porsche Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 750 mil. euro si un profit net de 62,5 mil. euro. In cazul in care ritmul de crestere al importatorului Skoda se va mentine pana la finalul anului, compania se va alatura din 2008 unui "club" din care fac parte Petrom, Lukoil, Rompetrol Rafinare, Electrica, Mittal Steel Galati, Automobile Dacia, Metro Cash&Carry, Rewe Group, Orange, Vodafone.
Tendinta de apreciere a vanzarilor inregistrata la Porsche s-a manifestat si la alti importatori care au depasit cu mult media estimatra la inceputul anului. Astfel, importatorul cu cea mai mare dinamica a fost Mazda, care a inregistrat o crestere de 139%, urmat de General Motors cu 117% si livrari de 3.782 de unitati. Japonezii de la Toyota au consemnat vanzari de 6.587 de unitati, in crestere cu 85%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO