Companii

Poşta austriacă a cumpărat 26% dintr-o afacere locală PostMaster

Poşta austriacă a cumpărat 26% dintr-o afacere locală PostMaster. Trei români au devenit milionari

Foto Shutterstock

Autor: Mirabela Tiron

21.10.2011, 00:08 1616

Poşta austriacă, cu afaceri de 2,3 mld. euro, a intrat pe pia­ţă prin achiziţia a 26% din firma PostMaster, pentru a se pregăti să câştige business atunci când monopolul Poştei Române va expira, iar piaţa servici­ilor poştale se va liberaliza.

"Mărimea pieţei, numărul mare de companii austriece şi mai ales liberalizarea serviciilor poştale din 2013 (când Poşta Română îşi pierde monopolul pe trimiterile poştale sub 50 de grame - n. red.) au fost elementele pe care le-am luat în considerare când am decis să intrăm pe piaţă locală", a declarat Andreas Dragosits, director pe divizia de mail a Poştei austriece. Statul austriac deţine 51% din poştă, restul fiind pe Bursa de la Viena.

Compania PostMaster a fost fondată în 2007 de trei români, Radu Potolea, Mihai Preoţescu şi Mihai Bălaj, şi a ajuns la afaceri de 6,7 mil. euro anul trecut.

Tranzacţia, a cărei valoare nu a fost făcută publică, marchează intrarea unui rival redutabil pentru Poşta Română, dar şi pentru Poşta franceză, care a cumpărat 60% dintr-o companie locală de distribuţie pliante în cutii poştale

Dacă în 2008 firmele locale de curierat au ţinut capul de afiş al pieţei de fuziuni şi achiziţii, acum vine rândul celor din domeniul serviciilor poştale, mai ales că Poşta Română, cu afaceri de 328 mil. euro, dar pe minus, va pierde din 2013 monopolul pe trimiterile de sub 50 de grame. Adevă­rata miză a tranzacţiilor de pe această nişă este oportunitatea de dezvoltare pe care o aduce liberalizarea pieţei serviciilor poştale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO