Companii

Praktiker a vandut in noua luni mai mult decat in tot anul trecut

Praktiker a vandut in noua luni mai mult decat in tot anul trecut

Click pentru imaginea marita

26.10.2006, 18:58 24

Reteaua germana de magazine de bricolaj Praktiker a raportat vanzari de 106,3 mil. euro la noua luni pe piata romaneasca, in crestere cu 54,7% fata de perioada similara a anului trecut si peste valoarea inregistrata la nivelul intregului an 2005.
Evolutia se datoreaza deschiderilor de magazine realizate in ultimul an, ca parte a strategiei Praktiker de a se extinde pe pietele cu potential ridicat, precum cea romaneasca.
De altfel, grupul german a inregistrat in Romania una dintre cele mai mari rate de crestere, dupa Bulgaria.
"In acest an vom mai deschide 4 magazine, astfel incat vom ajunge la o retea de 16 unitati", a declarat Gunther Vosskamper, director general al Praktiker Romania. Praktiker a deschis trei magazine noi in Romania in ultimul an (din luna octombrie 2005 pana in prezent), localizate in orase mari din provincie. Ultima unitate Praktiker a fost inaugurata la inceputul lunii septembrie, la Targu Mures, si a totalizat investitii de aproximativ 8 mil. euro. Aceeasi suma este alocata, in general, pentru fiecare noua unitate a grupului deschisa pe piata locala. Praktiker a ajuns la 12 magazine in Romania, in acest moment.
La inceputul acestui an, Praktiker anuntase ridicarea obiectivului de expansiune pe piata romaneasca de la 15 la 20 de magazine, acesta fiind cel mai dinamic an de la intrarea pe piata. Germanii au declarat anterior ca se vor extinde in toate orasele importante din Romania, pana in anul 2008. Strategia de expansiune se concentreaza pe inchirierea spatiilor, ceea ce permite companiei atingerea unui ritm de dezvoltare sustinut.
Praktiker a inaugurat primul magazin de pe piata romaneasca in toamna anului 2002, in imediata apropiere a Metro Cash & Carry din Voluntari. Acesta avea o suprafata de 6.000 de metri patrati si a implicat investiitii de 6 mil. euro. De atunci, ritmul deschiderii de noi magazine Praktiker a crescut de la 3 la 5 unitati pe an, cate sunt programate pentru 2006.
Praktiker este lider pe piata romaneasca a magazinelor de tip do-it-yourself, pe care activeaza in prezent si reteaua franceza Bricostore. Pe piata si-au anuntat intrarea in urmatorii ani si lanturile Mr. Bricolage, Baumax si Hornbach. Primul magazin Baumax va fi deschis chiar saptamana viitoare la Brasov.
La nivel international, vanzarile Praktiker au crescut in al treilea trimestru al anului cu 14,7%, la 638 de milioane de euro. Praktiker realizeaza aproximativ 70% din totalul vanzarilor in Germania, diferenta de 30% provenind din pietele externe: Polonia, Ungaria, Romania, Turcia, Grecia, Bulgaria si Luxemburg.
Profitul operational, inainte de deducerea dobanzilor, a impozitelor si a amortizarilor (EBITA), obtinut de Praktiker la nivel mondial a crescut cu aproape 7% in primele noua luni fata de perioada similara a anului trecut, la 87,7 milioane de euro, se mai arata in raportul grupului.
Rezultatul net al grupului Praktiker dupa primele 9 luni a fost de aproximativ 70 de milioane de euro, la vanzari de peste 2,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO