Companii

Prima gura de aer dupa un an de scaderi: Traficul Tarom a revenit in primul trimestru la nivelul din 2008, dupa o crestere de 26%

Prima gura de aer dupa un an de scaderi: Traficul Tarom a revenit in primul trimestru la nivelul din 2008, dupa o crestere de 26%
14.04.2010, 23:16 21

Cresterea vine dupa un an in care operatorul aerian a avutscaderi constante in traficul de pasageri, pe fondul reduceriinumarului de clienti care calatoreau in scop de afaceri, dar si almigratiei pasagerilor spre operatorii low-cost.

"Inca de la inceputul acestui an, s-a manifestat tendinta decrestere a numarului de pasageri, fiecare luna din anul acestamarcand un procent de crestere din ce in ce mai mare fata de lunasimilara din 2009", au spus reprezentantii companiei.

Taromeste prima companie aeriana de pe piata locala care si-a facutpublice datele legate de traficul de pasageri aferente trimestruluiunu al acestui an.

Rata de crestere raportata de operatorul aerian este foartemare, comparativ cu ratele de crestere inregistrate de altepiete.

Spre exemplu, una dintre cele mai dinamice piete, cea aproduselor farma, avea in ianuarie o crestere cu 10%, in timp ceindustria lactatelor a crescut cu doar 3% in primele trei luni.

Tarom a incheiat anul trecut cu venituri estimate la 1,1miliarde de lei (260 de milioane de euro), mai putin cu 413milioane de lei (96 mil.euro) fata de veniturile bugetate lainceputul anului trecut. Pierderile estimate pentru anul trecut seridicau la 90,9 milioane de lei (21 de milioane de euro).

Reprezentantii companiei au transmis ca rezultatele financiareobtinute in primele trei luni ale anului sunt inca in curs deauditare.

De unde a venit cresterea

Operatorul aerian, la conducerea caruia a venit anul trecutRuxandra Brutaru, 29 de ani, a lansat pe piata mai multe ofertepromotionale la biletele de avion, la preturi comparabile cu celepracticate de companiile low-cost. Astfel, in primavara anuluitrecut Tarom introducea bilete la 50 de euro (fara taxe deaeroport) pe destinatiile externe, dupa care a lansat bilete deavion la 9 euro, in timp ce catre destinatia interna Cluj-Napocaerau bilete la 20 de euro.

Cu toate acestea, numarul de pasageri transportati in 2009 afost in scadere cu 13% fata de situatia din anul anterior, pana la1,72 milioane de persoane.

Efectele biletelor la promotie, dar si lansarea de curse sprenoi destinatii s-au vazut insa in primul trimestru al anuluiacesta.

"Prin noile zboruri introduse, Tarom si-a marit capacitatea dezbor, ceea ce a dus la cresterea numarului de pasageri", auexplicat reprezentantii companiei.

Anul trecut, Tarom a introdus zboruri catre 11 destinatii noi,respectiv Amsterdam, Bari, Dubrovnik (sezonier - perioada de vara),Lyon, Geneva, Salzburg (sezonier - perioada de iarna), Strasbourg,Venetia, Zürich, Budapesta si Belgrad.

Politica companiei de extindere a retelei de rute externe aurmarit captarea unor noi piete, cu potential de trafic important,dupa cum apreciau anul trecut reprezentantii companiei.

Mai multe curse au dus la o crestere de 40% inmartie

"Cea mai importanta contributie la cresterea traficului auavut-o cursele externe ale Tarom. Spre exemplu, crestereainregistrata in martie 2010, comparativ cu martie 2009, a fost dede 40%."

Pe de alta parte, numarul pasagerilor transportati pe curseleinterne ale Tarom a fost cu 30% mai mare in martie anul acesta fatade luna similara a anului trecut.

Plus 9% si la nivel international

La nivel international, in luna februarie anul acesta cerereapentru transportul aerian a fost in crestere cu 9,5% fata de lunaanterioara a anului trecut, potrivit Asociatiei Internationale aTransportatorilor Aerieni (IATA), ce reprezinta 230 de companii deaviatie din toata lumea, adica 93% din traficul aerianinternational. Mai mult, IATA a estimat o crestere a traficului depasageri cu 5,6% pentru anul acesta, dupa ce anul trecut s-ainregistrat o scadere cu 2,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO