Companii

Prima pierdere semnificativa pentru Nestor: trei parteneri lanseaza o noua casa de avocatura

Prima pierdere semnificativa pentru Nestor: trei parteneri lanseaza o noua casa de avocatura

Click pentru imaginea marita

11.07.2008, 17:39 87

Plecarea a trei parteneri din cadrul firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) vine intr-o perioada in care piata parea asezata, in sensul ca in afara intrarilor unor jucatori internationali, la nivelul partenerilor din firma nu mai fusesera schimbari majore, exceptand preluarea casei Stefanica, Dutu & Asociatii de catre Voicu & Filipescu.
In momentul de fata, o buna parte dintre firmele existente pe piata sunt formate din desprinderea unui grup mai mic sau mai mare de avocati din randurile unor firme precum Musat & Asociatii sau Linklaters, astfel ca initiativa celor trei avocati nu este o premiera.
Cu alte cuvinte, de la Gheorghe Musat, unul dintre cele mai cunoscute nume de pe piata alaturi de Ion Nestor s-au desprins avocati care au format firmele Tuca Zbarcea, Popovici Nitu si Vilau Mitel. Musat a fost cel mai afectat in ultimii cinci ani. Din Linklaters, un nume mare care s-a destramat in acest an au plecat de-a lungul timpului avocati care au format casele Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR), Badea Clifford Chance sau Bulboaca & Asociatii. Bulboaca s-a asociat la inceputul acestui an cu un alt avocat important de la Nestor, Corina Ionescu.
Tinand cont de aceste precedente, cei trei care au plecat acum de la Nestor ar putea forma un nou jucator puternic in piata, in conditiile in care vor putea atrage si alti avocati cu experienta in randurile firmei, iar o parte din clientela cu care au lucrat in cadrul NNDKP sa ii insoteasca si in cadrul noii firme.
Cei trei avocati erau oameni cheie in pozitii cheie ale firmei, recunoscuti, de altfel, si de publicatia internationala Chambers Europe, care intocmeste clasamente atat in ceea ce priveste firmele, cat si avocatii individual.
Astfel, Francisc Peli, alaturi de Florian Nitu de la Popovici Nitu & Asociatii, sunt considerati a fi cei mai buni avocati de real estate de pe piata locala, in timp ce Cristina Filip este numarul unu in ceea ce priveste domeniul energiei si al resurselor naturale, piete cu o pondere semnificativa in cifrele de afaceri ale firmelor de avocatura. Pe de alta parte, Carmen Peli este considerata a fi numarul unu in probleme legate de dreptul competitiei.
Din structura parteneriatului noii firme vor mai face parte si alti doi avocati, Alexandru Barsan (Linklaters) si Ioan Dumitrascu (NNDKP), insa Francisc Peli nu a dorit sa mentioneze numarul avocatilor cu care va porni la drum, mentionand doar ca este vorba si de alti avocati din cadrul NNDKP si Linklaters. "Suntem la o structura inca in formare, iar numarul avocatilor este atat de mare cat sa ne permita sa pornim business-ul. Vom trece printr-o serie de etape birocratice dupa care vom putea vorbi mai pe larg", a declarat Peli.
In cadrul NNDKP profitul mediu per partener a fost anul trecut de 457.000 de euro, tinand cont de profitul de 5,5 milioane de euro care a fost impartit de catre cei 12 parteneri ai firmei.
"A fost o optiune de cariera", spune Francisc Peli, 33 de ani, care compara stadiul actual al noii firme cu un "butic", care va ramane independent cel putin pe termen mediu.
Printre cele mai importante contracte de real estate in care Francisc Peli a fost implicat se numara asistarea GTC la vanzarea imobilului de birouri America House pentru 120 de milioane de euro, precum si asistarea Deutsche Bank Asset Management la semnarea celei mai mari tranzactii de pe piata imobiliara locala - preluarea proiectului UpGround din nordul Bucurestiului pentru 340 de milioane de euro.
Pe de alta parte, departamentul de energie al NNDKP, condus de Cristina Filip, a asistat anul trecut Petrom la preluarea Petromservice (328 mil. euro), precum si grupul Gaz de France la preluarea participatiilor majoritare din Amgaz si Depomures. NNDKP depasise nivelul de 100 de avocati pe piata locala la inceputul acestui an si estimarile privind cifra de afaceri pentru 2008 aratau o crestere de 10-15%, fata de cele 12,6 milioane de euro incasate in 2007. Pana la sfarsitul acestui an, targetul privind echipa de avocati era de 115 oameni.
Piata avocaturii este estimata pentru anul acesta la aproximativ 200 de milioane de euro si este dominata de un numar de 5-10 firme, locale si internationale, care au venituri de peste 5 milioane de euro fiecare.

Echipa de baza la NNDKP
Ion Nestor este socotit cel mai important avocat de pe piata avocaturii de business, de numele lui legandu-se cea mai mare tranzactie de pe piata, achizitia BCR de catre Erste. El conduce firma alaturi de Manuela Nestor, sotia lui, un avocat la fel de apreciat (avocatul OMV la preluarea Petrom si al Ford la achizitia Automobile Craiova). Ceilalti parteneri importanti sunt Ana Diculescu, poate cel mai important avocat pledant din Romania, pe lista ei de clienti aflandu-se nume mari din politica (Adrian Nastase), Andrew Kingston si Patricia Petersen, avocatii americani cu care Ion Nestor a pus bazele firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO